Afbeelding

Vergeten groenten zijn weer helemaal hip

OUDE-TONGE - Een vergeten groente dankt zijn titel aan het feit dat het een groente is die bijna niet meer gegeten wordt, of eigenlijk vergeten wordt om te eten. Bij vergeten groenten kan men denken aan pastinaak, knolselderij, koolrabi, schorseneren, meirapen en koolraap. Bij het biologische tuinbouwbedrijf van Ronald en Helma Vader zijn ze deze laatstgenoemde groente echter helemaal niet vergeten. 

Door Mirjam Terhoeve

Integendeel, de koolraap wordt hier al 15 jaar geteeld. Eerst met name voor de biologische handel, maar tegenwoordig is hun koolraap ook bij Albert Heijn te vinden. Het wordt namelijk steeds meer trendy en hip om een vergeten groente op het menu te zetten.

“Koolraap is een groente die met name in de herfst en winter populair is”, vertelt Helma Vader. “De koolraap l?kt op de knolraap, die ook wel meiknol of meiraap wordt genoemd. En dat veroorzaakt verwarring. Meiknollen zijn namelijk een stuk kleiner en ook de smaak is anders. Verder wordt de koolraap weleens verward met koolrabi, maar ook dat is heel wat anders." De koolraap is dus een beetje een vergeten groente, weet ook de familie Vader. "Vroeger was dat wel anders. Ze zijn goedkoop en stonden voor de oorlog dan ook vaak op tafel bij gezinnen die het niet breed hadden. Vaak werden ze in reepjes gesneden en gekookt en daarna geserveerd met een maizenapapje en nootmuskaat. Net als bij bloemkool eigenlijk. Rauw is de groente niet echt lekker. Maar het is sowieso een smaak waar je van moet houden. Sommige mensen vinden het heerlijk, anderen gruwen ervan. Maar het ligt er vooral aan hoe je het klaarmaakt. Tegenwoordig zijn er heel veel recepten te vinden, waarin de koolraap prima tot zijn recht komt, met name in combinatie met kaas. Denk aan ovenschotels of koolraap als vervanging van aardappelen in een stamppot. Kijk eens op internet, daar zijn heel veel leuke recepten met koolraap te vinden.”
Vorig jaar hadden Helma en Ronald Vader de tv-ploeg van Binnenste Buiten over de vloer, die een item maakt over de koolraap en er werd ter plaatse een heerlijk gerecht mee klaargemaakt. “Dat helpt natuurlijk ook om de groente meer bekendheid te geven”, zegt Helma. “Mede door die uitzending wilden mensen het toch eens gaan proberen.”

Machinaal oogsten

Ronald en Helma Vader telen jaarlijks ongeveer een hectare koolraap. “Dat is een verdubbeling ten opzichte van het verleden”, vertellen ze. “De vraag is toegenomen. Nu, in het najaar worden ze geoogst. Eerst deden we dat handmatig en later half machinaal. Dit jaar was de oogst voor het eerst geheel machinaal. Na de oogst worden de knollen gewassen en vervolgens gesorteerd. Daarna gaan ze de koelcel in. Ze kunnen tot wel zes maanden bewaard worden. Een klein deel verkopen we hier in het biostalletje, maar de meeste knollen worden verkocht via biologische webwinkels of groothandels. Ook gaan ze naar restaurants en naar Scandinavië, waar de groente nog wel heel vaak gebruikt wordt. Toch wordt het hier in Nederland ook steeds bekender en wij leveren nu zelfs aan Albert Heijn. Dat zegt al genoeg.”

Koolraap is een bron van Vitamine C en vezels en bevat plantenstoffen, die bekend staan om hun beschermende werking tegen kanker. Koolraap is verder rijk aan mineralen, kalium en zink. Ronald en Helma Vader raden daarom iedereen aan om het gewoon eens te proberen. Ze zijn te koop in hun biostalletje aan de Provincialeweg 4 te Oude-Tonge.