Afbeelding
Foto: Christian Keijsers

DGA? Wees dan alert op het Belastingplan 2023!

Prinsjesdag is traditioneel de dag waarop de koning naar het parlement komt om de Troonrede voor te lezen. Ook wordt op die dag het nieuwe belastingplan gepresenteerd. Al jaren zijn dga’s, zodra budgettaire dekking wordt gezocht voor belastingverlagingen, het kind van de rekening. Het belastingplan 2023 vormt daarop geen uitzondering. 

Tarief vennootschapsbelasting 

De ingrijpende veranderingen in de vennootschapsbelasting betreffen zowel de tarieven als het bedrag waarover het lage tarief wordt berekend. Dit pakt ongunstig uit. Terwijl het lage tarief van vijftien procent gold voor winsten tot 395.000 euro, wordt vanaf 1 januari 2023 het nieuwe tarief negentien procent voor winsten tot 200.000 euro. Het is daarom raadzaam om na te gaan of u meerdere malen gebruik kunt maken van het tariefopstapje van?200.000 euro. Mogelijk is een verbreking van een fiscale eenheid vennootschapsbelasting voordelig. Daarnaast is het misschien mogelijk om verschillende activiteiten over verschillende bv’s te verdelen.

Tarief box 2 

Nettowinsten van de bv leiden bij uitkering naar privé tot een heffing in box 2 van de inkomstenbelasting. Veel dga’s voelen er weinig voor om belasting te betalen. Ze potten het geld liever op in de bv, waardoor belastingheffing wordt uitgesteld. De overheid introduceert daarom een alternatief om dga’s te bewegen tot een jaarlijkse dividenduitkering, namelijk een gedifferentieerd tarief per 2024. De eerste 67.000 euro box 2-inkomsten worden dan jaarlijks belast tegen 24,5 procent. Het meerdere wordt belast tegen 31 procent. Dit biedt de mogelijkheid om beperkt dividend uit te keren tegen een lager tarief. Partners mogen bovendien beiden gebruikmaken van de grens van 67.000 euro, ook al zijn de aandelen in handen van één van de twee. Zo kan het dus lonen om jaarlijks dividend uit te keren. Keerzijde is wel dat vanaf 2025 het box 2-inkomen meetelt in de afbouw van de algemene heffingskorting.

Win tijdig advies in

Gelet op deze wijzigingen is het belangrijk om tijdig te anticiperen op het belastingplan 2023. Natuurlijk wel volgens de fiscale spelregels. Neem daarom contact met mij op. Ik denk graag met u mee.

Afbeelding