Paul Kieviet
Paul Kieviet Foto: JAAP PEEMAN

‘E-commerce heeft veel gebracht,

maar het is soms een lastig en listig spel’

Schoenen online verkopen: Paul Kieviet had er zo zijn bedenkingen bij. “Schoenen, met al die maten en pasvormen? Die wil je toch passen en even vasthouden?” Maar de eerste schoenendoos die in 2007 vanuit het magazijn op de post ging – Kieviet was er als ontwikkelaar van de webshop bij – bleek later een memorabel moment: een ontwikkeling die zijn weerga niet kent.

“In het eerste halfjaar van 2022 is in Nederland door consumenten 16 miljard euro online uitgegeven, 60 procent van het totaal”, zegt de algemeen directeur van e-commercebureau XSARUS. “In het tweede halfjaar – met de decembermaand – groeit dat bedrag naar ongeveer 40 miljard. Dat is enorm, en dan heb je het nog maar alleen over de Nederlanders. Het is bovendien een groei van een procent of 10 ten opzichte van vorig jaar. En dat in een economisch moeilijkere tijd.”

Volgens Kieviet heeft de coronapandemie het digitaal winkelen een flinke impuls gegeven. “2020 en 2021 waren ontzettend succesvolle jaren voor de e-commerce. Er zijn duidelijk nieuwe doelgroepen bijgekomen. Door die lockdowns kon je natuurlijk ook niet anders…”

Prikkelend

Heb je het op Goeree-Overflakkee over e-commerce, dan kun je niet om XSARUS heen. “In Nederland zijn we een van de toonaangevende bedrijven op dit gebied. Er is een handjevol concurrenten. We richten ons op Nederland en België, waar we bedrijven helpen die een deel van hun omzet online doen, van enkele miljoenen tot vele tientallen miljoenen. Landelijk gezien is dat het hogere middensegment van de markt. We hebben niet zoveel klanten op Goeree-Overflakkee.”

Daar, om precies te zijn in Middelharnis, stond wel de wieg van XSARUS. “We zijn 22 jaar geleden, in 2000, begonnen aan de Nieuwstraat. Het was een studentenbedrijfje. Het internet kwam op, dat was aantrekkelijk en prikkelend. Je kon computers met elkaar verbinden, je kon veel effectiever gegevens uitwisselen en je bedrijf wereldwijd presenteren… Er ontstonden nieuwe mogelijkheden.”

Ze begonnen met het ontwikkelen van websites voor lokale bedrijven. Een garagebedrijf, een hovenier, een adviesbureau… “Het was allemaal heel nieuw. Internetbankieren bestond nog niet, de smartphone was er ook nog niet, laat staan dat je apps had.”

Focus op e-commerce

De vraag van een schoenretailer die online wilde gaan verkopen – de vraag waarbij Kieviet aanvankelijk dus enige vraagtekens plaatste – bepaalde achteraf gezien de koers die XSARUS ging varen. In 2012 stopte het bedrijf met andere activiteiten, zoals het ontwikkelen van webapplicaties voor bijvoorbeeld overheden en zorgorganisaties, om de focus geheel te richten op e-commerce.

XSARUS groeit gestaag door. Het bedrijf telt nu ongeveer 90 medewerkers, die op twee locaties werken: Middelharnis en hartje Rotterdam. Het zijn voornamelijk e-commerce consultants, software developers en digital marketeers.

Wat begon met het maken van een webshop voor schoenen, ontwikkelde zich tot het creëren van digitale winkels en platforms met een hele range van producten en merken. Van meubels tot kleding en van fietsen tot sportartikelen. “Alle fysieke producten die de consument gebruikt”, zegt Kieviet, die eraan toevoegt dat XSARUS werkt voor fabrikanten, retailers en groothandels, business-to-business dus.

“Wat wij doen is het ontwikkelen en optimaliseren van e-commerceplatforms. Daar heb je softwarepakketten voor. Wij implementeren die op maat voor de klant en we zorg ervoor dat het platform past in het ‘IT-landschap’ van die klant. Met andere woorden, dat het platform direct is gekoppeld aan bijvoorbeeld voorraden in magazijnen, de financiële processen en de klantendata. Ons werk zit aan de technische en organisatorische kant. ” XSARUS ontwikkelde ook eigen software die inmiddels veel gebruikt wordt.

Techrevolutie 

Kieviet plaatst de digitale ontwikkeling in een groter perspectief: “Dit is een techrevolutie, we zitten in een transformatietijdperk. Je kunt je afvragen wat het internet ons allemaal heeft gebracht, wat het heeft opgeleverd. Ja, toegang en transparantie van markten en prijzen. Maar uiteindelijk zijn er vijf grote Amerikaanse partijen – Google, Microsoft, Amazon, Apple en Facebook (Meta) – die aan de knoppen draaien en de markt in handen hebben, zonder dat overheden daar echt grip op hebben. Kleine lokale retailers kunnen daaronder lijden. Het is soms een struggle. Wat heeft het internet ons gebracht? Tja, misschien is het gek als ik dat zeg, maar daar kun je ook sceptisch over zijn.”

Via big data en artificial intelligence (AI), die de laatste tijd een steeds grotere rol zijn gaan spelen, neemt de grip op consumenten verder toe. “Het internet is een grote machine geworden die aast op de aandacht van consumenten. Als alles is gericht op het behalen van zoveel mogelijk winst op zo kort mogelijke termijn, dan is dat niet duurzaam, geen sleutel tot iets goeds”, zegt Kieviet.

Welke waarden?

Hij legt uit dat XSARUS daar ook aandacht voor vraagt in de adviezen aan opdrachtgevers. “Stuur je alleen op online winst of voeg je ook echt iets toe voor de klant? Ben je relevant voor de doelgroep? Ben je authentiek? Vanuit welke waarden opereer je? Dat zijn essentiële vragen, en die stellen wij, want dat hoort bij een goede advisering. Het is ook nodig, want als je de Big Tech hun gang laat gaan, dan houd je uiteindelijk onderaan de streep nul over en heb je elkaar kapot geconcurreerd. Er zijn al veel bedrijven stuk gegaan aan het internet. Het is soms een lastig en listig spel.”

Ondernemers op Goeree-Overflakkee die overwegen om zich op het pad van e-commerce te begeven, zouden zich eerst moeten afvragen of de investeringen opwegen tegen de resultaten. “Loop niet per se achter de massa aan”, adviseert Kieviet. “Qua online klantbeleving leg je het vaak af tegen de grote jongens. Als kleiner bedrijf kun je iets bereiken door inventief te zijn met nieuwe businessmodellen. Denk aan een abonnementmodel voor veelgebruikte producten op basis van gebruiksdata. Of aan een bijzonder product in een niche die niet interessant genoeg is voor grote spelers. Verder: laat zien wie je echt bent en dat je te vertrouwen bent. Blijf als fietsenzaak gewoon je goede service verlenen en probeer niet opeens 10.000 fietsen per jaar online te verkopen. Kortom, ga niet de grote partijen kopiëren.”

Winkelen

De directeur van het bedrijf dat groot is geworden van e-commerce zegt tot slot dat de ‘stenen winkels’ niet zullen verdwijnen. “We blijven sociale wezens, hè. We houden van contact, van oriënteren, van iemand spreken die er verstand van heeft. Soms van winkelen als doel op zich. Je ziet ook allang een beweging andersom: Coolblue heeft al veertien enorme winkels geopend…”

<kader>

Bedrijfsbezoek bij XSARUS

Het volgende bedrijfsbezoek van de VBGO is bij XSARUS. Ondernemers kunnen zich hiervoor opgeven via de website van de vereniging: www.vbgo.nl


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Peeman, Shutterstock  

Afbeelding
Afbeelding