Afbeelding
Foto: JAAP PEEMAN

Pianospelen tussen de auto’s

“Muziek loopt als een rode draad door mijn leven”, zegt Sjaak Melissant. In de showroom van Axxiauto, de zaak waarvan hij mede-eigenaar is, staat een vleugel. Tussen de auto’s. Soms speelt hij erop. Melodieën in de stijl van Elton John en Billy Joel.

Sjaak vertelt dat hij als 6-jarig jochie al orgel-les kreeg. “Bij Disco Jansen in Sommelsdijk. Eén keer per week, op donderdagavond, zaten we daar met tien man te spelen. Ik vond het fantastisch en had het snel onder de knie. Thuis hadden we een Riha Safira: twee klavieren met een paar knoppen. Ik was niet weg te slaan achter dat orgeltje.”

Het liep anders

Hij kreeg les van Kees ’t Jonk en leerde ook klassieke werken van componisten als Bach en Pachelbel spelen. “Ik had het idee om er verder mee te gaan, maar het liep anders. Toen ik van school kwam, wilde ik naar het conservatorium. Maar helaas zakte ik voor het toelatingsexamen, omdat mijn abstract gehoor niet goed genoeg was.”

Deze tegenvaller deed Sjaak in een heel andere wereld belanden: die van de auto’s. Het begon bij Mazda- en Saabdealer De Gast in Dirksland en het leidde, na de start van Axxiauto op de Spuikolk, tot het autobedrijf dat sinds 1998 is gevestigd in de schaduw van de watertoren.

“Ik ben blij dat het zo gelopen is. In de muziek zou het misschien een iets armoediger bestaan zijn geworden. We zijn nu eenmaal niet allemaal Jan Vayne of Pim Jacobs… Toch is muziek altijd een rol blijven spelen, maar wel een bijrol. Ik ben altijd blijven spelen. Zeventien jaar was ik kerkorganist in Melissant en Herkingen. In Dirksland heb ik ook vaak gespeeld.”

Wat je voelt

Nu speelt Sjaak al jaren geen orgel meer. Wel piano: thuis heeft hij een vleugel en in de showroom van Axxiauto staat er dus ook een. “Af en toe speel ik wat. Als ik ‘goed in de wedstrijd zit’, want muziek is emotie: je speelt wat je voelt. Vroeger hadden we hier, in ons kroegje, twee piano’s. Dan speelde ik samen met een vriend. Maar die piano’s zijn weg.”

“Ach, het is puur hobby. Iets van het verleden, dat is blijven hangen”, zegt Sjaak. “Mijn vaardigheid is in de loop der tijd afgenomen. Je moet echt een paar keer per week spelen om op niveau te blijven. Net zoals bij autorijden, dat moet je ook regelmatig doen om vaardig te blijven.”

Misschien blaast Sjaak het musiceren nieuw leven in als hij zich met ingang van 1 januari 2024 terugtrekt uit Axxiauto, de zaak waar nog altijd veel muziek in zit. “Door consequent te zijn in alles. En eerlijk, want eerlijk duurt het langst. Dat is het hele verhaal.”


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Peeman