Piet van den Doel.
Piet van den Doel. Foto:

Beroepscampus doet beroep op (de creativiteit van) ondernemers

De komst van de Beroepscampus biedt veel kansen voor ondernemers. Daar is Piet van den Doel zeker van. Namens de FOGO zit hij in het bestuur van de Beroepscampus. “Nu recent campus Noord gerealiseerd is, is het zaak om ondernemers te enthousiasmeren om gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn.”

“Als ondernemers hebben we er belang bij om jongeren op het eiland te houden. Dat ze hier kunnen wonen, werken en recreëren. Op Goeree-Overflakkee zijn veel mooie bedrijven waar ze aan de slag kunnen gaan als ze besluiten een praktisch beroep te kiezen. Het eiland vergrijst langzaam, dus dat maakt het extra belangrijk om leerlingen niet te laten verdwijnen richting Rotterdam en omstreken, maar het arbeidspotentieel hier te houden.”

Dat kan in de Beroepscampus. De campus Noord telt een aantal bijzonderheden die ook voor bedrijven interessant zijn. Zo is er de beursvloer, een grote open ruimte met podium dat kan worden opgesteld in de vorm van het eiland.

“Op de beursvloer moet altijd iets van reuring zijn, dat leerlingen in aanraking komen met bedrijven en andersom. Ik noem maar een zijstraat: dat een kledingzaak een modeshow komt geven.” In de campus zijn ook verschillende etalages beschikbaar. En een aantal vergader- en kantoorruimtes. “Stel dat een bedrijf is bezig met een project. Dan kunnen ze prima een aantal maanden op de campus hun vergaderruimte hebben, in een inspirerende omgeving. Je komt wel ergens binnen, als je de campus binnenloopt.”

Wisselwerking

Ook kunnen er diverse opleidingen en (bij)scholingen gegeven worden. De gegeven opleidingen moeten goed aansluiten op de verschillende doorlopende leerlijnen op de Beroepscampus. Andersom moeten de leerlijnen ook aansluiten op de vragen vanuit het bedrijfsleven. “Eigenlijk is het een wisselwerking tussen onderwijs en ondernemers. Wij als ondernemers hebben eerder een commitment afgegeven om ons te presenteren in de Beroepscampus, dat moeten we ook nakomen. Het gebouw en de ruimtes lenen zich er uitstekend voor om dat te doen.”

“Voor veel opleidingen (ook na- en bijscholing) moet je nu van het eiland af. Dat kan toch prima in de Beroepscampus? We zien het als een verzamelgebouw, waar kennis en vaardigheden samenkomen. In allerlei verschillende sectoren, van agrarisch ondernemen tot de zorg en administratie. Dat is een samenspel. Natuurlijk kun je niet alles, en niet alles tegelijk. Om een opleiding rendabel te maken, heb je bijvoorbeeld een minimumaantal geïnteresseerde leerlingen nodig. Maar het is belangrijk dat we als ondernemers laten zien, ook aan de buitenwereld, dat we achter de Beroepscampus staan. De gemeente heeft veel gedaan om de campus te realiseren, toenmalig wethouder Feller (VVD) heeft echt zijn nek uitgestoken door zich vierkant achter dit plan op te stellen. En met succes. De beroepscampus is uniek in Nederland.”

Gaten vullen

Van den Doel merkt dat bedrijven op het eiland – net als ouders en kinderen – geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden die de Beroepscampus biedt. “Dat vertaalt zich alleen nog niet altijd in een actieve houding: het opzoeken en navragen van de mogelijkheden die er zijn. Daarom fungeert een tweetal mensen als direct aanspreekpunt voor bedrijven die interesse hebben in de Beroepscampus. Zij bezoeken ook evenementen in de buurt en spreken met bedrijven.” Daarnaast verwacht de Stellendamse ondernemer dat het ook gewoon even op gang moet komen.

“De Beroepscampus wordt een plek waar werken en leren bij elkaar komen. Waar bedrijven zich constant presenteren en vakmensen voor hun bedrijf kunnen vinden. Dat een meerwaarde heeft voor de omgeving. Er is volop vraag naar met name praktische beroepen. Zo schreeuwen de bouw, horeca en technische sector om mensen. Om alle gaten te vullen moeten er nu mensen uit het buitenland gehaald worden. Hoe mooi is het dat we hier onze eigen vakmensen op kunnen leiden? Met de Beroepscampus kun je tot minimaal je achttiende op het eiland blijven en een opleiding volgen.”

Nieuw menu

Naast de eerder genoemde beursvloer zijn er binnen campus Noord kantoor- en vergaderruimten. Als bedrijven die ruimtes willen huren, zijn er drie zaken belangrijk. Van den Doel somt op: “Wat wil je precies, voor hoelang wil je het huren en welke bijdrage wil je leveren aan de campus? Dat laatste is een verplicht onderdeel. Concreet kun je denken aan bijvoorbeeld het geven van gastlessen. Dat een monteur uitlegt hoe je iets repareert, bijvoorbeeld. Of binnen de horeca: dat leerlingen helpen met het samenstellen van een nieuw menu. Of een nieuw product helpen ontwikkelen. Je kunt het zo gek niet bedenken. We doen daarin een beroep op de creativiteit van ondernemers.”

De eerste twee fases van de Beroepscampus zijn inmiddels voltooid, fase drie moet nog gebouwd worden. “Er komt een loods bij voor bijvoorbeeld Bouwmensen en groenvoorziening: een kas voor de agrarische sector en een aantal dierenverblijven. Dat zit nu nog op een andere locatie, maar het is de bedoeling dat het allemaal samenkomt in de campus. We verwachten dat het volgend jaar gerealiseerd is. Dan biedt de Beroepscampus nóg meer mogelijkheden voor ondernemers en kunnen we nóg meer ‘werknemers van de toekomst’ opleiden op ons eiland.”

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden die de Beroepscampus biedt kunnen contact opnemen via info@beroepscampus.nl.


Tekst: Erwin Guijt

Fotografie: Eilanden-Nieuws en RGO, Daan Fortuin

Afbeelding
Afbeelding