Afbeelding
Foto:

BeCare: al vijftien jaar

Let’s safe live together

Het begon in 2007 met 39 trainingen voor brandweerlieden op Goeree-Overflakkee. LPLHB-trainingen waren het, de afkorting staat voor Landelijk Protocol Levensreddend Handelen Brandweer. Nu zijn we vijftien jaar verder en verzorgt BeCare jaarlijks meer dan duizend trainingen voor ongeveer tienduizend cursisten in een veel grotere regio. Trainingen die gericht zijn op veiligheid en het redden van levens, zoals BHV, AED en EHBO.

“Vanaf 2010 zie je overal AED’s verschijnen. Een cursus is daar onlosmakelijk mee verbonden. Het inzetten van een AED vergroot de kans op overleven bij een circulatiestilstand namelijk alleen in combinatie met reanimeren”, zegt Irene Stoop, directeur-eigenaar van BeCare. “De vraag naar cursussen nam dus toe. Daardoor kregen we het een stuk drukker.”

Vier pijlers

Naast de trainingen beschikt BeCare over nog drie pijlers. Het bedrijf, dat Middelharnis als thuisbasis heeft, verkoopt AED’s, blusmiddelen en andere artikelen op het gebied van hulpverlening. Er is een BeCare-webshop: www.hulpvereleningswinkel.nl.

Verder is er een afdeling voor advies en onderhoud. “We adviseren en ondersteunen bij het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie, de zogenoemde RI&E”, zegt Irene Stoop. “Ook onderhouden en keuren we onder andere blusmiddelen en AED’s, stellen we calamiteiten- en BHV-plannen op en voeren we ontruimingsoefeningen uit.” Tot slot de vierde pijler onder BeCare: de inzet van EHBO’ers op evenementen.

Terugkijkend op vijftien jaar BeCare is dé conclusie: na de bescheiden start in 2007 is het bedrijf uitgegroeid tot een grote speler op het gebied van (bedrijfs)veiligheid. In 2016 nam BeCare het Zeeuwse bedrijf Life Support Walcheren over en vijf jaar later het Noord-Hollandse BHVsite.nl.

Vijftig instructeurs

Irene Stoop: “BeCare werkt nu met vijftig professionele instructeurs door heel Nederland. De meesten zijn daarnaast werkzaam in de spoedeisende hulpverlening. Brandweerlieden verzorgen het onderdeel blussen van de BHV-training. We kunnen alle trainingen op onze eigen opleidingslocaties geven – Middelharnis, Heinkenszand en Zaandam – maar ook op locatie. Dat laatste heeft de voorkeur, want dan kun je de training toespitsen op de situatie ter plekke.”

De trainingen vormen qua omvang het belangrijkste onderdeel van de werkzaamheden bij BeCare. Bedrijven uit alle mogelijk branches, overheden, scholen en kinderdagverblijven weten het bedrijf goed te vinden. En dat geldt ook voor individuele schilders, kappers, slagers et cetera én particulieren, die doorgaans een cursus volgen via de open inschrijving van BeCare.

Vijftien jaar BeCare, vijftien jaar groei en uitstekende recensies. Op 26 augustus was er een feestje voor klanten, instructeurs en andere partners om dat te vieren.


<kader>

“BeCare betekent ‘wees verzorgd’, maar ook: ‘zorg voor veiligheid door middel van trainingen, materialen en een strategie’. Onder BeCare staat: Let’s save live together. Op je bedrijf, thuis, op straat… overal.”


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: BeCare 

Afbeelding
Irene Stoop.