Afbeelding
Foto:

Armoedebestrijder Cherity Re-Use

is op zoek naar ondersteuning

Armoede verminderen door ingezamelde kleding en andere spullen weg te geven. Dat doet Cherity Re-Use op Goeree-Overflakkee en ook wel daarbuiten. Na bijna twaalf jaar was de tijd gekomen om de vrijwillige hulporganisatie door te laten groeien naar een stichting met een ANBI-status. Dit gebeurt onder de vleugels van Goed voor Goed.

Cherity Re-Use is in 2011 gestart door Cherron Oostendorp uit Middelharnis. Als ambulant begeleider in de hulpverlening kwam ze regelmatig bij mensen, gezinnen en organisaties over de vloer die geen geld hadden om bijvoorbeeld kleding, speelgoed of meubels te kopen.

Cherron kon dat niet aanzien. Ze ging herbruikbare goederen inzamelen en uitdelen aan iedereen die ze nodig had. Op basis van vertrouwen. Om te helpen én om de (financiële) zelfredzaamheid te vergroten.

Cherity Re-Use kwam dus voort uit bewogenheid. Het particuliere initiatief draaide vanaf 2011 volledig op vrijwilligers. Particulieren, organisaties en het bedrijfsleven zorgden vanaf het begin voor de goederen.

Armoede verzachten

De naamsbekendheid van Cherity Re-Use groeide. Evenals de goederenstroom en de vraag. Dat laatste is te begrijpen. De armoede neemt drastisch toe. “Wij zien een enorme toename van de hulpvraag”, stelt Cherity Re-Use. “Veel mensen met financiële problemen zijn afhankelijk van de hulp van lokale organisaties. Het sociaal vangnet wordt steeds kleiner. Wij proberen met verschillende partijen een groot verschil te maken. Er zijn veel mensen elke dag in de weer om armoede te verzachten. De nood is hoog!”

Gezien deze ontwikkelingen – meer behoefte aan ondersteuning, een grotere goederenstroom, meer werkzaamheden – moest Cherity Re-Use een stap maken. De organisatie op vrijwillige basis door laten draaien, was niet mogelijk. Bovendien was er onvoldoende ruimte beschikbaar om de spullen op te slaan.

Logische stap

De stap die nu gemaakt is, lost deze problemen op: samenwerken met Goed voor Goed. De combinatie oogt logisch: “Beide organisaties zijn al meer dan tien jaar op Goeree-Overflakkee actief op het gebied van recycling, hergebruik, ondersteunen van mensen in een kwetsbare positie en armoedepreventie”, aldus Cherity Re-Use.

“Goed voor Goed zet zich, net als Cherity Re-Use, in voor het welzijn van de mens en natuur. Beide organisaties kijken met respect naar de mens en het verhaal achter de vraag. De combinatie van recyclen van bruikbare middelen met het inzetten van talenten van kwetsbare mensen past naadloos bij de ambitie, missie en visie van Cherity Re-Use.”

Betere borging

In feite gaat het allemaal om drie dingen: het creëren van een veilige werkomgeving voor mensen in een kwetsbare positie, hergebruik van afgedankte goederen en ondersteuning van mensen die een duwtje in de rug nodig hebben om rond te komen.

Bij Goed voor Goed in Middelharnis vindt Cherity Re-Use de benodigde opslagruimte en een betere borging van de werkzaamheden. Cherity Re-Use gaat ook alle gratis goederen en diensten van Goed voor Goed coördineren. Cherron Oostendorp blijft het gezicht van de organisatie die ze bijna twaalf jaar geleden oprichtte.

ANBI

De stap is gezet. Tegelijkertijd is de hoeveelheid werk nu te groot voor een organisatie die voor honderd procent op vrijwilligers draait. Daarom wil Cherity Re-Use een medewerker in dienst nemen. Om de kosten daarvan te kunnen dragen, is de organisatie op zoek naar bedrijven, organisaties en particulieren die financiële ondersteuning willen bieden. Fiscaal zit het wel goed, want Goed voor Goed heeft de ANBI-status.

De eerste resultaten zijn al geboekt: Coöperatie Deltawind ondersteunt het initiatief voor drie jaar.

Zie ook: www.goedvoorgoed.nl/cherity-re-use.


<kader>

Armoede op

Goeree-Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee leeft 4,3 procent van de huishoudens in langdurige armoede. Dit aantal stijgt elk jaar. Steeds meer mensen kunnen hun maandelijkse rekeningen niet meer betalen, moeten een beroep doen op de voedselbank en komen in de schuldhulpverlening. Ook het aantal aanvragen voor bijzondere bijstand neemt toe.

Daarnaast stijgt het aantal kinderen dat opgroeit in armoede. Op Goeree-Overflakkee waren in 2019 541 jeugdigen die opgroeiden in armoede. Op het totaal van jeugdigen op het eiland is dit 5,9 procent. Het landelijke percentage is 10,3 procent.


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Reedijk

Afbeelding