Kanttekeningen bij e-commerce

E-commerce is niet meer weg te denken in de huidige maatschappij. E-commerce gaat vooral over de online verkoop van goederen, maar je kunt ook diensten kopen. Aan de verkoop op afstand zitten mijns inziens wel een paar haken en ogen waar we ons van bewust moeten zijn vanuit het perspectief van verspilling, maar ook afnemende sociale interactie.

Zo kun je meer goederen bestellen dan je daadwerkelijk van plan bent te kopen. Wat je niet wilt behouden, retourneer je weer. Voor kleding en schoenen geldt vaak dat dit niet zomaar weer aan een volgende consument geleverd kan worden, omdat men niet weet wat ermee gebeurd is bij de consument. Dit zou men voor dat soort artikelen wel weten als ze in de winkel gepast zouden worden.

Oversized

Het is mij ook opgevallen dat de verpakking(en) vaak sterk oversized zijn, in verhouding tot wat er wordt verstuurd. Zo kwam bij mij een bestelling binnen van een paar memorysticks in een verpakking met een volume van 10 liter. Het had mijns inziens net zo goed in een harde enveloppe gekund.

Deze wijze van verpakken vraagt onnodig veel transportvolume, wat weer resulteert in onnodig veel transportcapaciteit om alles op de plaats van bestemming te krijgen. In deze tijd van overbelasting van het wegennet en noodzaak de uitstoot van schadelijke gassen te beperken, zou daar meer aandacht aan gegeven kunnen worden.

En dit negatieve effect wordt verdubbeld als men in dezelfde verpakking een retourzending doet voor het deel van de goederen die men niet wil behouden. Daarnaast is er nog de verkwisting van grondstoffen om bijvoorbeeld die verzendverpakkingen te maken en later te recyclen, als deze al niet in de afvalcontainer komen.

Digitaal winkelen is lekker gemakkelijk, ik kan het doen vanachter mijn eigen computer thuis. Ik merk echter dat het sociale aspect van naar de winkel gaan hiermee ook teniet wordt gedaan. Als ik bijvoorbeeld naar D’n Diek ga, is dat meer dan winkelen. Het is eigenlijk een sociaal evenement, je komt andere mensen tegen en vaak ook bekenden, je maakt een praatje met die en gene en zo heeft deze wijze van winkelen een extra dimensie in deze tijd van toenemend sociaal isolement en vereenzaming.

Tegenwoordig is het ook heel gebruikelijk aan het worden dat je de buurtsuper thuis laat bezorgen wat je digitaal besteld hebt. Ook hier een verarming op sociaal vlak dus, maar daarnaast is mij opgevallen dat de groente-producten die geleverd worden, niet mijn eerste keuze zouden zijn als ik zelf in de super op de groente-afdeling zou staan.

Leegloop

Toenemend gebruik van e-commerce zorgt er ook voor dat fysieke winkels het moeilijk krijgen, sommige stoppen. Een lokaal afnemend winkelbestand kan in een dorp tot een zeer eenzijdig winkelaanbod leiden, of zelfs tot het volledig verdwijnen van winkels. Daarmee wordt de vitaliteit van een dorp aangetast en ligt leegloop op de loer.

Verstandig gebruikmaken van het digitaal winkelen is dus meer dan alleen gemak, het is een bijdrage aan je eigen welbevinden en je leefomgeving.


Richard den Haan,

ondernemer op Goeree-Overflakkee