Wilbert Moerkerk.
Wilbert Moerkerk. Foto:

‘Mensen realiseren zich onvoldoende wat er deze zomer op ons afkomt’

Op het gebied van bereikbaarheid staat er heel wat te gebeuren op het eiland. Komende zomer gaat de Haringvlietbrug tenminste zeven weken dicht, waarna een wekenlange afsluiting van de N59 tussen P+R Schaapsweg en knooppunt Hellegatsplein volgt én de renovatie van de Heinenoordtunnel gepland is. Al met al gaat de bereikbaarheid van het eiland er niet op vooruit komende zomer. Wethouder Henk van Putten (CDA) en Wilbert Moerkerk (VEERO) geven hun mening.

Van Putten: “We verwachten deze zomer door het project van Rijkswaterstaat veel verkeershinder. Niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar ook in de omliggende gemeenten van de regio. In deze periode wordt iedereen – bewoners, ondernemers en bezoekers – geconfronteerd met omrijtijden en filevorming.”

De wethouder benadrukt nog maar even dat de gemeente geen invloed heeft (gehad) op de sluiting van de Haringvlietbrug. “Rijkswaterstaat heeft geconcludeerd dat de technische problemen dusdanig zijn, dat reparatie en afsluiting niet voorkomen kan worden.”

Water bij de wijn

Vanuit de Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Recreatieondernemingen (VEERO) zijn richting Rijkswaterstaat een drietal aandachtspunten meegegeven rondom de afsluiting van de Haringvlietbrug. Moerkerk: “We snappen dat Rijkswaterstaat voor de zomerperiode kiest om de werkzaamheden uit te voeren, omdat het een relatief rustige periode is. Maar voor ons als recreatieondernemers is dat anders. Voor ons zijn het juist de drukste weken van het jaar.”

“Als tweede hebben we gezegd: kijk ook naar de gevolgen voor de watersport en recreatievaart. Nu is de focus veelal op het wegverkeer. Ik snap wel dat de belangen daar het grootst zijn, maar de recreatievaart heeft veel langer met de afsluiting te maken: vanaf 1 januari gaat de brug niet meer open.”

Als derde punt is er de communicatie. “Altijd erg belangrijk bij dit soort projecten. Denk daarbij echter niet alleen aan eilanders, maar ook aan toeristen en passanten. Bijvoorbeeld onze Duitse gasten, zorg dat zij ook goed op de hoogte zijn.”

Moerkerk realiseert zich dat er geen ideale periode is om voor twee maanden de Haringvlietbrug te sluiten. “Het is een opgave voor iedereen, we zullen allemaal water bij de wijn moeten doen.”

Grootste angst

De gemeente dringt er bij Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders op aan om te komen tot een zo goed mogelijk maatregelenpakket tijdens de werkzaamheden. “Helaas geeft Rijkswaterstaat aan dat de mogelijkheden op het gebied van omleidingen beperkt zijn”, zegt de wethouder.

Met Rijkswaterstaat en verschillende andere partners werkt de gemeente momenteel samen aan de communicatiestrategie. “Aan de hand daarvan informeren we, in aanloop naar de zomer van 2023, vanaf dit najaar iedereen steeds tijdig en regelmatig over omleidingsroutes en aanvullende maatregelen die getroffen worden om de overlast zoveel als mogelijk te beperken.’’

Volgens Moerkerk is het overduidelijk dat er (veel) overlast aan zit te komen deze zomer. “Of je nu vrachtwagenchauffeur, toerist of eilandbewoner bent, je kan er niet omheen. Je ziet nu al dat er druk staat op bepaalde toegangswegen van het eiland, zoals de N57. Dat gaat er niet op vooruit, zeker niet als het toeristenverkeer op gang komt. Want het gaat niet alleen om verkeer dat naar het eiland komt, maar ook dat verder Zeeland in wil.”

De grootste angst van de ondernemers is dat het Rijkswaterstaat niet lukt om de werkzaamheden in de beloofde acht weken uit te voeren. “Als dat overloopt, is de hele zomer een belangrijke verkeersader afgesneden.”

Verzachten

“Je merkt dat nog niet iedereen daarmee bezig is. Maar hoewel het lastig is om vooraf de impact te voorzien, gaat het ons allemaal raken. Daarom is nú de tijd om over alternatieven na te denken. Kunnen er extra verbindingen met het vasteland worden gemaakt, bijvoorbeeld via pontons? We hebben nu nog tijd om oplossingen te verzinnen, daar moet je niet een week van tevoren mee komen.”

Moerkerk hamert dus op actie. “Al realiseer ik me dat het moeilijk is om goede oplossingen te verzinnen.” Hoe speelt vakantiepark De Klepperstee, waar hij werkzaam is, eigenlijk in op de ontwikkelingen? “We informeren vooral dat dit eraan zit te komen.” Hij haalt zijn schouders op. “Wat kun je verder nog meer, anders dan afwachten waar Rijkswaterstaat mee komt?” Binnenkort komt er waarschijnlijk op de site van het vakantiepark een aparte pagina met informatie over de afsluiting.

Ook wethouder Van Putten ziet het belang van goede bereikbaarheid van het eiland. “Dat is voor de sociale en economische vitaliteit van groot belang. We moeten een interessant vestigingsklimaat blijven bieden voor inwoners en bedrijven.” Wat daarbij niet helpt, zijn de door Connexxion voorgenomen bezuinigingen in het openbaar vervoer, door de teruggevallen inkomsten door de coronacrisis. “Op dit moment proberen we als gemeente zoveel mogelijk de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen te verzachten.”

Kwetsbaar

Ook voor de komende jaren ziet de CDA-wethouder uitdagingen op het gebied van mobiliteit en vervoer. Die worden benoemd in het Mobiliteitsplan Goeree-Overflakkee. Daarin gaat het over vragen als bereikbaarheid, maar ook over duurzaamheid. Van Putten: “De werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en N59 zorgen bij ons voor grote zorgen en onzekerheid over de bereikbaarheid in de zomerperiode. Het verkeer zal dan moeten worden omgeleid over andere wegen, die soms nu ook al zwaar worden belast.”

Moerkerk is het daarmee eens. “Ik denk dat we ons nog veel te weinig zorgen maken over de sluiting. Dit gaat veel verder dan een toerist die moet omrijden. Deze afsluitingen laten temeer zien hoe kwetsbaar Goeree-Overflakkee is. Ook voor in de toekomst liggen er forse uitdagingen op het gebied van bereikbaarheid. Daar moeten we met elkaar creatief naar kijken. Er wordt al gauw gezegd dat de wegen verdubbeld moeten worden. Maar het aanleggen van meer weg is niet altijd de juiste oplossing.”

Tekst: Erwin Guijt

Fotografie: Klepperstee, gemeente Goeree-Overflakkee, Shutterstock 

Wethouder Henk van Putten.
Afbeelding