© 2020 Susan Haveman Fotografie
© 2020 Susan Haveman Fotografie Foto: Susan Haveman

‘De BIZ gelooft in de combinatie van fysiek en online’

Yvonne Willebrand-Schutrup is in januari aangetreden als voorzitter van de BIZ Middelharnis Centrum. In een tijd dus dat winkels lang dicht waren geweest vanwege de coronapandemie. “Een zorgelijke periode”, zegt ze. Reden te meer om de handen uit de mouwen te steken en het winkelcentrum toekomstbestendig te maken. Daarbij gaat de aandacht niet alleen uit naar de fysieke winkels – de ‘stenen zaken’ op en rond d’n Diek – maar ook naar e-commerce.

De nieuwe voorzitter is de opvolger van Gert-Jan van der Valk. Voordat we inzoomen op de BIZ Middelharnis Centrum, vertelt ze eerst iets over zichzelf. “Ik kom uit de oliewereld. Na mijn studie commerciële economie werkte ik bij Texaco, eerst in Rotterdam en later in Brussel. Ik deed daar marktonderzoek. Vijfentwintig jaar geleden kwam ik vanuit Brussel terug naar Nederland. Ik wilde iets gaan doen op het gebied van marketing en startte Bureau Star Line, dat marktonderzoek uitvoert voor tankstations en carwashlocaties, in Nederland en over de grens.”

Aangenaam verrast

Bureau Star Line is gevestigd in Middelharnis. “Ik heb geen winkel, dus ik was verrast dat ik werd gevraagd om voorzitter van de BIZ te worden. Aangenaam verrast”, zegt Yvonne, die niet onbekend was in het centrum omdat ze als een van de eilandelijke Soroptimisten betrokken was bij de organisatie van de wintermarkten op het Diekhuusplein. “Wel kom ik uit een ondernemersgezin – we hadden een groothandel en op mijn twaalfde stond ik al in de Jaarbeurs – en in mijn huidige werk heb ik ook met retail en horeca te maken.”

Na haar aantreden als voorzitter, wilde Yvonne eerst een beeld krijgen van wat er allemaal speelt in Middelharnis Centrum. “Dat is heel veel. De gebiedsvisie stond op de agenda van de gemeente, het verkeerscirculatieplan, de herinrichting van het Spuiplein…”

Tweede periode

De BIZ is nauw betrokken bij dat soort ontwikkelingen. Sterker nog, het was een van de redenen om de BIZ op te richten. “Vroeger had je de ondernemersvereniging. Het doel was om gezamenlijke activiteiten te organiseren en zoveel mogelijk mensen naar het centrum te trekken. Veiligheid en schoonhouden hoorden daar ook bij. Maar het was altijd vrijblijvend: ondernemers waren niet verplicht om lid te worden van de ondernemersvereniging. Bij een BIZ is het lidmaatschap binnen het vastgestelde gebied wel verplicht en betaalt iedereen mee.”

Een gekwalificeerde meerderheid van de ondernemers besluit of er een BIZ komt. In Middelharnis was dat het geval. Na de eerste periode van vijf jaar, is begin 2022 – wederom na een stemming onder de ondernemers binnen het gebied – de tweede BIZ-periode begonnen.

Centrummanager

“Ook is er centrummanager aangesteld voor operationele zaken. Dat is Ronald de Koning. Voor de ondernemers en de gemeente is hij het aanspreekpunt als het om Middelharnis Centrum gaat”, zegt Yvonne.

“De BIZ zorgt ervoor dat het centrum aantrekkelijk is en blijft, dat het er schoon, heel en veilig is. Met Eilandmarketing zijn we bezig om de uitstraling goed neer te zetten, inclusief de social media, de website en de communicatie. In het geheel van Goeree-Overflakkee is Middelharnis Centrum een unieke locatie waar je lekker kunt shoppen en recreëren. Dat willen we op de kaart zetten, zodat ook bezoekers van het eiland zeggen: hé, gezellig, we gaan naar Middelharnis. En je kunt er nog gratis parkeren ook. Dat is in veel steden wel anders…”

Kritisch geluid

“We schenken aandacht aan punten die voor verbetering vatbaar zijn. Je moet alert zijn en met je tijd meegaan. Blijven vernieuwen dus”, zegt Yvonne. “De BIZ zit vooraan aan tafel bij de gemeente. We denken mee over de duurzaamheid van nieuwe plannen.” Eerder noemde ze al de gebiedsvisie, het verkeerscirculatieplan en de herinrichting van het Spuiplein, die hun weerslag hebben op het centrumgebied.

“Samen met de gemeente werken we aan structurele verbetering. Ik hoop op snelle besluiten. Bijvoorbeeld over de verkeerscirculatie. Dat duurt veel te lang. Ik ken zo’n beetje alle verkeersplannen van Nederland en ik weet dat het soms lastig is om een besluit te nemen over infrastructuur. Maar ik weet ook dat er soms een drastisch besluit nodig is.”

“De gebiedsvisie”, vervolgt Yvonne, “is begin 2022 vastgesteld. De BIZ heeft een kritisch geluid laten horen over bereikbaarheid en parkeervoorzieningen. Dat zijn belangrijke punten: aantoonbaar essentieel. Niet het hele centrum moet verkeersluw worden, want dan gaat de omzet van ondernemers naar beneden. We blijven ons ook hard maken voor gratis parkeren.”

Gezamenlijke webshop

Typisch Nederlands: gezellig een paar uur winkelen. Nederlanders die emigreren naar landen met shopping malls, missen dat vaak het meest. Toch zien ook ondernemers in Middelharnis Centrum de meerwaarde van e-commerce naast de fysieke winkels.

Yvonne: “In coronatijd hadden veel winkels het zwaar, ook de grotere. Ze wilden wel een webshop starten, maar dat doe je niet zomaar. Je moet een systeem hebben om bestellingen te ontvangen en te verwerken. Je moet pakketjes versturen, retourzendingen in ontvangst nemen… De kosten zijn best hoog. Daarom heeft de BIZ het initiatief genomen om een gezamenlijke webshop te ontwikkelen. Het is een extra service naar de klant. Wij geloven in de combinatie van fysiek én online. Gelukkig trekt het bezoek van stenen winkels ook weer aan. Dat heeft natuurlijk alles te maken met beleving.”

De BIZ start het platform met webshops van een beperkt aantal zaken. Daarna, zo is de verwachting, zullen meer winkels aanhaken. De gemeente heeft het initiatief gesubsidieerd.


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Peeman en Susan Haveman

Middelharnis Centrum
Afbeelding