Afbeelding
Foto: Jaap Peeman; Scholekster 4; 3245TG Sommelsdijk; T:+31187484591; M +31612155404

Eerst online, daarna pas een winkel


Hamers, schroevendraaiers, ijzerwaren, tuin- en parkmachines, elektrisch gereedschap, tuingereedschap: het is lastig iets te bedenken wat er níet in het assortiment zit bij Doornheintools. In de ‘winkel’ in Herkingen worden dan ook heel wat dozen ingepakt voor klanten in de wijde omgeving. De webshop is in dit geval nu eens geen verlengstuk van de winkel, maar andersom!


Henk Doornhein is met zijn 69 jaren nog deels actief in de installatietak van het bedrijf dat hij medio jaren zeventig oprichtte. Dat was nog een puur installatiebedrijf, inmiddels is het bedrijf veel breder van opzet.

Anno 2022 zwaaien zoons Henkjan (34) en Jan (30) er de scepter. Beiden begonnen hun loopbaan niet onder pa’s vleugels, maar bij een verwant bedrijf. Daarnaast hield Henkjan zich in zijn vrije tijd bezig met de verkoop van springkussens, trampolines en andere speeltoestellen. “Aanvankelijk gewoon in de avonduren, maar op een gegeven moment kreeg ik steeds meer telefoontjes terwijl ik gewoon op mijn werk zat. Dat vond mijn baas helemaal niet erg, want ik bleef gewoon een uurtje langer om dat te compenseren. Op een gegeven moment vond ik zelf dat het niet te combineren was en ben ik weggegaan.”

Verbreden

Uiteindelijk besloten Henkjan en Jan toch met hun vader te gaan samenwerken, die toen als installateur bungalowparken, jachthavens en andere klanten bediende. “Toen Henkjan erbij kwam, is hij de webshop gaan opzetten en zijn we het bedrijf gaan verbreden.”

Doornhein Installatietechniek verzorgt het totale concept rondom technische installatiesystemen en richt zich naast de particuliere markt nadrukkelijk ook op de zakelijke markt. Tot de zakelijke opdrachtgevers behoren onder meer instellingen in de gezondheidszorg, bungalowparken, jachthavens, onderwijsinstellingen, beheerders van bedrijfskantoren, en projectontwikkelaars.

Waar de meeste bedrijven na een start als fysiek bedrijf in de afgelopen jaren de overstap naar online hebben gemaakt, de een wat enthousiaster dan de ander, is het bij Doornheintools andersom gegaan. “Mijn vader is natuurlijk een echte installateur, zo is hij begonnen en dat blijft hij. Maar de verbreding van de laatste jaren is echt online begonnen. Eerst voor bedrijven uit de buurt, maar gaandeweg in een steeds groter gebied.”

Naarmate dat meer tijd en ruimte vroeg, werd het ook lastiger dit te combineren met de speeltoestellen. “Het steeds opbouwen en weer afbreken was wel leuk, maar kostte ook veel tijd.” Zodoende staan er tegenwoordig geen trampolines meer op het erf.

Coronatijd

Het bedrijf in zijn huidige vorm kreeg pas goed gestalte in de coronaperiode. “In die tijd hebben we de showroom verbouwd en ook groter gemaakt, zodat mensen hier goed kunnen bekijken wat we verkopen.”

Onder de driekoppige leiding van vader Henk en zoons Jan en Henkjan werken twaalf personeelsleden. Daarvan zijn er ongeveer drie fulltime bezig met de webshop van Doornheintools. “Toch durf ik wel te stellen dat het merendeel van het werk dat hier op kantoor gebeurt met de site te maken heeft”, zegt Henkjan. “Heel gek is dat niet, want al is de showroom vergroot, we kunnen natuurlijk maar een paar grote machines laten zien en we hebben 14.000 producten online staan. Van een schroefje tot een aggregaat dat 17.000 of 18.000 euro kost. Nee, dat hebben we niet allemaal hier in het magazijn staan, grote artikelen worden op bestelling geleverd.”

Gestroomlijnd

Dat Henkjan Doornhein al snel doorhad dat het bedrijf vóór corona de meeste kans maakte op levensvatbaarheid als online winkel, bleek juist tijdens corona de behoefte bij klanten te ontstaan aan fysiek contact. “Toen hebben we de omslag gemaakt. Niet echt van online winkel naar gewone winkel, maar wel naar een locatie waar mensen die vragen of ze ook kunnen langskomen voor een afspraak, zich ook welkom voelen.”

Dat vertaalt zich in goede resultaten. “De handel en omzet is de laatste drie jaar verdrievoudigd.” De processen zijn intussen ook gestroomlijnd. “Waar eerst een collega van ons de bestellingen naar de supermarkt bracht, hebben we dat uitbesteed aan Transmission Transport, een bedrijf uit Dordrecht. Die komen elke dag de bestellingen halen. Daar betaal je wel voor, maar het scheelt ons veel tijd. Ook gaat het proces veel professioneler dan eerst en met de grote aantallen orders die iedere dag het pand verlaten is het ook niet meer te doen zonder een transportbedrijf.”

Bijzonder is dat het bedrijf dat juist begon als webshop en pas daarna winkel werd de social media nu heeft uitbesteed. “Dat adverteren op Google Ads deed ik eerst ook zelf, maar daar zat niet echt structuur in: als het tegoed op was, stortte ik weer bij. Nu hebben we een bedrijf in Ouddorp, Stormachtig, dat voor ons de social media beheert. Het geheel van online marketing wordt door hen professioneel uitgevoerd. Dat gaat veel beter.”

Tekst: Edwin Wendt

Fotografie: Jaap Peeman

Henk Doornhein met zijn zoons Jan en Henkjan.
Afbeelding
B
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding