Jessica en Senny Wagemaker.
Jessica en Senny Wagemaker. Foto:

Wagemaker Marmer & Graniet:

“Wij streven naar perfectie in alle details’’

De naam Wagemaker is al veel generaties verbonden met het verwerken van natuursteen. Cor Wagemaker besloot in 1985 zijn eigen bedrijf te starten in Nieuwe-Tonge, nadat hij jaren bij het natuursteenbedrijf van zijn vader in Leiden gewerkt had. Na een succesvolle start verhuisde het bedrijf naar de Pascal in Middelharnis, waar het nog steeds is gevestigd. Al staan sinds 2016 broer Senny en zus Jessica aan het roer. Zij hebben het assortiment is de afgelopen tijd behoorlijk uitgebreid.

Gezeten aan – hoe kan het ook anders – een tafel met marmeren blad, geeft Jessica graag tekst en uitleg over het bedrijf. “Als je me vroeger had gevraagd of ik het bedrijf over zou willen nemen, zou ik ‘nee’ hebben gezegd. Maar op een gegeven moment ga je er toch serieus over nadenken. Je realiseert je dat het een mooi bedrijf is, waarvan het zonde zou zijn als het weggaat. Ik denk dat onze ouders het ook fijn vinden dat het zo kon.”

De vader van Senny en Jessica richtte zich voornamelijk op het maken en verkopen van grafmonumenten. Inmiddels is de markt veranderd. Er zijn meer crematies en dus minder grafmonumenten nodig. “Samen hebben we nagedacht over hoe we het bedrijf meer toekomstbestendig konden maken.” Het antwoord vonden ze in de interieurbouw: keukenbladen, vensterbanken, haardbekleding, wanden, wastafels: alles kan op maat gemaakt worden.

Trots

Er kwam een hele nieuwe showroom. Het plan was om deze feestelijk te openen. Helaas ging dat wegens corona niet door. “We merken wel dat mond-tot-mondreclame werkt.” Lachend: “Al hoor ik nog te vaak: met jou hoop ik voorlopig niks te maken te hebben, als verwijzing naar de grafmonumenten. Maar we zijn inmiddels een veel breder bedrijf geworden. Ik denk dat qua percentage de verkoop van grafmonumenten inmiddels de helft is van ons bedrijf, de andere helft is (interieur)bouw.”

“Het mooie van onze producten is dat we werken met echte natuursteen. Dat maakt dat ieder stuk anders is. Mensen zien soms op het internet iets en willen dat ook. Nou, dat kan dus vaak niet. Of in ieder geval niet precíés hetzelfde. Daarnaast is natuursteen een prachtig materiaal, waarmee je unieke dingen kunt maken. Dat waarderen mensen. Als je het werk aflevert, of mensen even een kijkje in de werkplaats nemen als we met hun bestelling bezig zijn, zie je ze blij worden. Dat willen wij ook: dat mensen trots zijn als ons product in hun huis staat.”

Eyecatcher

Als je als klant bij Wagemaker binnenkomt, is de eerste vraag wat hij of zij precies zoekt. Dan wordt er gekeken naar de kleur. Moet het echt een eyecatcher zijn, of meer een neutrale uitstraling hebben? Moet het materiaal geaderd zijn of liever niet?

“We laten steeds voorbeelden zien, en zo komen we uiteindelijk bij een specifieke plaat uit. Als we die hier in de werkplaats hebben staan, laten we hem aan de klant zien. Zo niet, dan zijn er twee opties. Óf we vragen de klant langs te gaan bij de groothandel, óf we gaan voor de klant in Italië kijken. Italië is het natuursteencentrum van de wereld.”

“Als we zelf naar Italië gaan, kun je gelijk nieuwe inspiratie opdoen en naar andere platen kijken.” Lachend: “Wat dat betreft is het bij de groothandel net alsof je in de snoepwinkel loopt. Je kan echt zeggen: die en die wil ik. We proberen hier bij Wagemaker echt voor de platen te gaan die uniek en bijzonder zijn.”

De stukken die ze uitkiezen gaan dan op transport naar Nederland. Maar is natuursteen zoals marmer niet erg duur? “Dat beeld hebben veel mensen ervan ja. Maar er is voor ieder wat wils. Kijk, je kan het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk, maar het hoeft niet per se heel duur te zijn in vergelijking met andere producten die je in de bouwmarkt tegenkomt.”

Vakwerk

Naast natuursteen is er de mogelijkheid om voor composiet te kiezen. Dat is geen natuurlijk product, maar door mensen samengeperst materiaal. Voordeel daarvan is dat er veel van (ongeveer) hetzelfde kan worden geproduceerd. Waar werkt ze zelf liever mee? “Als je diep in mijn hart kijkt, liever met natuursteen. Dat is echt uniek. Maar kijkend naar de markt is het goed dat we ook composiet verkopen, want daar is behoefte aan. Wat je ook kiest, met onze producten halen mensen sowieso iets bijzonders in huis. Iets waarmee je de aandacht kan trekken, het is niet het geijkte wat je in alle bouwmarkten kan halen. Daarnaast is het duurzaam materiaal: het gaat lang mee. Als het wat doffer wordt, kun je het laten polijsten en is het weer als nieuw.”

Wagemaker Marmer & Graniet is gevestigd op het bedrijventerrein van Middelharnis. “Eigenlijk bestaat onze zaak uit drie delen. Allereerst heb je buiten de grafmonumententuin. Daar staat een selectie van wat mogelijk is, qua vormen en materialen. Maar het is ook mogelijk voor mensen om zelf een ontwerp te maken. Hierbinnen is de showroom voor interieurbouw. We kiezen bewust voor een combinatie van gangbare materialen en een paar echt bijzondere platen. Als derde hebben we onze werkplaats. Dat vind ik zelf de mooiste plek. Daar gebeurt het, dáár wordt vakwerk geleverd. Onze platen worden dus lokaal geproduceerd, kun je wel zeggen.” Het is precisiewerk. “We streven naar perfectie tot in alle details.”

Wow

Broer en zus hebben nog plannen genoeg voor het bedrijf. “Waar we naartoe werken is nog een overtreffende trap van deze showroom. We zouden graag uitbreiden, zodat mensen bij binnenkomst echt zoiets hebben van: wow, zoals hebben we nog niet eerder gezien.” Ze glimlacht even. “Plannen hebben we genoeg, maar ruimte en tijd minder.” Ze heeft de woorden nog niet uitgesproken of haar ogen lichten op. “Daar komt weer een leverancier, dat is de vierde van de week.” Inderdaad komt er een vrachtwagen het terrein opgereden, met z’n kostbare lading.

“De voornaamste uitdaging van de toekomst is het vinden van vakmensen. We zouden zeker jongeren graag willen enthousiasmeren om hier een keer een kijkje te komen nemen. De komende twee jaar willen we actief aan de slag met het opbouwen van een stabiel personeelsbestand. Dus lijkt het je leuk, stuur gerust een mailtje. Je bent altijd welkom om een keer te komen kijken. En dat geldt voor ouderen net zo goed!”

Tekst: Erwin Guijt

Fotografie: Hans Gorter, Erwin Guijt, Wim van Vossen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding