Afbeelding
Foto:

Is grijs nog grijs?

Bijtelling, het blijft een lastig fenomeen. Dat bleek zeker maar weer eens uit een recente uitspraak van het gerechtshof Den Haag. Wat was de situatie? 

Formele registratie vs. feitelijke situatie

Een ondernemer kocht een auto en liet daarin een koppelschotel en een verwijderbare achterkant aanbrengen. Hierdoor kon de auto worden geregistreerd als bestelwagen met inrichtingscode opleggertrekker. Na die ombouw beschikte de auto nog steeds over vijf volwaardige zitplaatsen. Het Hof oordeelde op basis van de feitelijke situatie dat de auto, ondanks de ombouw, niet naar aard en inrichting uitsluitend geschikt was voor het vervoer van goederen en concludeerde dat de naheffing en boete terecht door de inspecteur waren opgelegd. De feitelijke situatie (geel) gaat in dit geval dus voor de formele registratie (grijs).

Correctie voorkomen

Dit is voor de praktijk een zeer belangrijke uitspraak. Weliswaar beschikte de betreffende ondernemer in deze zaak niet over een privéauto, maar dat maakt de kern van de uitspraak niet anders. Iedereen die in een auto rijdt die als bestelauto staat geregistreerd, doet er goed aan zijn/haar situatie naast deze uitspraak te leggen. Als uw grijs gekentekende auto (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer, is er ook na deze uitspraak niets aan de hand. Als echter de auto feitelijk is ingericht als personenauto en geen bijzondere inrichting heeft met het oog op het vervoer van goederen, is bezinning na deze uitspraak zeker aan de orde. Een correctie door de Belastingdienst gaat in dergelijke gevallen vaak gepaard met boetes en naheffingen over vijf jaar. Toch even nagaan of in uw geval grijs nog steeds grijs is!

Contact

Benieuwd waar wij u als ondernemer verder in kunnen adviseren op financieel en fiscaal gebied? Neem dan contact met mij op. Samen kijken we hoe uw onderneming verder kunnen helpen.

Afbeelding