Bedrijventerrein De Watertoren in Dirksland.
Bedrijventerrein De Watertoren in Dirksland. Foto:

Wat gaan de politieke partijen doen

voor het eilandelijke bedrijfsleven?

De stembus voor de verkiezing van gemeenteraadsleden staat woensdag 16 maart ook voor alle ondernemers van ons eiland weer open. Een belangrijke verkiezing, want de uitkomst bepaalt het beleid op lokaal niveau. Wat de diverse partijen voor het eilandelijke bedrijfsleven en lokale ondernemers in de melk te brokkelen willen hebben, zet GO! op een rijtje.

Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)

De SGP stelt de zorg voor ondernemers centraal. Volgens de partij zijn zelfstandig ondernemers in het midden- en kleinbedrijf de ruggengraat van de eilandelijke economie en verdienen zij de steun van de gemeentelijke overheid. Dit kan door hen te faciliteren en goed met hen te communiceren. Dit beoogt de SGP via onder andere één gemeentelijk aanspreekpunt voor bedrijven, dat adequaat en snel antwoordt op vragen van ondernemers, het ontvangen van nieuwe bedrijven met een ‘rode loper benadering’, zodat zij snel alle procedures en processen kunnen doorlopen en het geven van een kwaliteitsimpuls aan oudere bedrijventerreinen.

De SGP ziet het aanstellen van een centrummanager voor de BIZ (detailhandel), als verbinder tussen ondernemers en gemeente, als een goed idee. Ook pleit de partij voor beperkte lokale lasten, het stimuleren van ondernemers om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen en een positieve grondhouding richting de agrarische sector.

Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO)

Onder het motto ‘Niet beloven wat niet kan, maar doen wat je belooft’ ziet VKGO het als opdracht om meer bedrijvigheid te creëren op ons eiland en daardoor meer banen te realiseren. Volgens de partij is een sterk punt daarbij dat de werkloosheid op het eiland erg laag is en dat het mkb het uitstekend doet. Omdat deze bedrijven vooral zijn gevestigd op bedrijventerreinen moeten die uitstekend ingericht, veilig en optimaal bereikbaar zijn. Het accent bij de verdere ontwikkeling moet komen te liggen op Stellendam en Oude-Tonge.

VKGO wil grootschalige en vervuilende bedrijven weren. Ook wil de partij geen onnodige regelgeving. VKGO is voor het ondersteunen van initiatieven van winkeliers, ook op zondag als die passen binnen het uitgangspunt ‘tegen zondagsrust, maar voor een rustige zondag’.

Christen-Democratisch Appèl (CDA)

Het CDA gaat voor een toekomstbestendig eiland. Goeree-Overflakkee heeft volgens de partij belang bij een sterke detailhandelssector. Waar winkelcentra een aantrekkelijke uitstraling hebben en een dagje winkelen meer een beleving is, is er voldoende potentie voor een ruim winkelaanbod. Oude-Tonge, Middelharnis en Ouddorp zijn de centra. Horeca en winkels moeten elkaar afwisselen en de buitenruimte moet een belevingsgebied zijn, vindt het CDA. De gemeente is in de ogen van de partij een belangrijke aanjager van ‘Koop Lokaal’. Ook zou de gemeente het goede voorbeeld moeten geven door zelf minimaal 25 procent van de inkoop lokaal te doen.

Het CDA pleit verder voor meer aandacht voor lokale producten, een goed vestigingsklimaat, het verbeteren van de bereikbaarheid van het eiland en de samenwerking van bedrijven, scholen en maatschappelijke instellingen. Zware industrie is ongewenst.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)

De economie voert de boventoon in het gemeentelijk beleid, stelt de VVD. Bedrijfsleven en ondernemers vormen de ruggengraat van ons eiland. De VVD stimuleert watergebonden bedrijvigheid, toerisme, visserij en nieuwe zilte teelten. Smart Water wordt beëindigd als zelfstandig project. Daarnaast ligt de focus op sectoren die bijdragen aan het doel 4000 extra arbeidsplaatsen te realiseren in 2035.

De gemeente stelt een actuele visie en actieplan bedrijventerreinen op, als het aan de VVD ligt. Er is nieuwe ruimte nodig op bestaande bedrijventerreinen. De gemeente moet de ambities uit de Regiodeal vertalen in concrete resultaten voor Goeree-Overflakkee en agrariërs en ontwikkelaars stimuleren om woonconcepten te ontwikkelen voor arbeidsmigranten.

De VVD wil blijven investeren in eilandmarketing om het inwonertal te laten groeien, ondernemers te blijven voorzien van competente arbeidskrachten en het toerisme vitaal te houden. Eilandmarketing krijgt de nadrukkelijke taak om het DNA van ons eiland tot uiting te brengen. De partij is ook voor een verruiming van het terrassenbeleid en wil een masterplan voor Middelharnis Centrum om het winkelgebied te revitaliseren.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De PvdA steunt de – duurzame – visserijsector als grote werkgever op Goeree-Overflakkee en wil het mkb de mogelijkheid bieden de openingstijden te verruimen. Ook zou de partij graag een stagefonds voor vmbo-stagiaires willen zien, waaruit een deel van de stagevergoeding wordt gefinancierd. Er mogen meer bedrijfsinvesteringszones komen om meer samenwerking tussen de bedrijven in een bepaalde straat of wijk te realiseren. De PvdA wil initiatieven voor een eilandelijke pakketdienst van harte te steunen, omdat die werkgelegenheid, minder verkeer en minder vervuiling oplevert.

ChristenUnie

Het mkb is onmisbaar voor werkgelegenheid, de lokale economie, ontwikkelingen van producten en de leefbaarheid op ons eiland, stelt de ChristenUnie. Deze partij wil dat de gemeente Goeree-Overflakkee zich opstelt als partner voor ondernemers en goede voorwaarden schept om (maatschappelijk) verantwoord ondernemerschap te stimuleren.

De ChristenUnie pleit voor het bevorderen van innovatie in het mkb en het ondersteunen van starters en doorgroeiers, bijvoorbeeld via kenniskringen. De gemeente moet investeren in goede infrastructuur en betere bereikbaarheid. Ook digitaal. Het aantrekken van werkgelegenheid kan een impuls krijgen via een goede samenwerking tussen gemeente, provincie en omliggende gemeenten.

De ChristenUnie wil sociale ondernemers een grotere kans geven bij aanbestedingen en overheidsinkoop. Ook is één loket nodig waar ondernemers met alle (aan)vragen terecht kan. De gemeente moet wat de ChristenUnie betreft actief gebruikmaken van de wettelijke mogelijkheden om zzp’ers zo nodig te ondersteunen. Goed en snel internet is onontbeerlijk in de hele gemeente. De partij zet in op herstructurering van bedrijventerreinen om tegemoet te komen aan veranderende behoeftes van bedrijven aan ruimte. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk thema.

Groep Jan Zwerus

Lagere lasten voor bedrijven is een belangrijk standpunt van Groep Jan Zwerus, die verder graag ziet dat maakindustrieën zich op Goeree-Overflakkee vestigen. Vestigingsprocedures op bedrijventerreinen wil de partij versnellen, vereenvoudigen en goedkoper maken. Oude-Tonge mag geen Flakkeese Maasvlakte worden: grote biomassa- en distributiebedrijven zijn niet welkom op het industrieterrein in Oude-Tonge.

De partij wil het toerisme stimuleren. Vooral de doelgroep 55+ is welkom: de grootste doelgroep, die natuur, rust en veiligheid zoekt. Er is een serieuze aanpak nodig van de verbreding van de N59. Groep Jan Zwerus is tegen de aanleg van de oostelijke randweg in Middelharnis.

Van de overige twee lijsten – Partij voor de Jongeren en D66 – heeft GO! geen reactie ontvangen.

Tekst: Mirjam van der Boom

Fotografie: Mirjam van der Boom en Shutterstock.com

Afbeelding