Afbeelding
Foto: Shutterstock

Op weg naar de circulaire economie

Met ‘Goeree-Overflakkee geheel circulair’ zet de gemeente een stevige ambitie neer. De landelijke doelstelling is om in 2050 een circulaire economie te hebben. “Wij zetten erop in om het eiland eerder circulair te maken”, zegt wethouder Tea Both-Verhoeven. “De afgelopen jaren zijn er op Goeree-Overflakkee al mooie resultaten bereikt op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie. Ook met de circulaire economie willen we ambitieus aan de slag en extra inspanningen leveren. Wachten is niet goed, want het is urgent.”

Wat is dat eigenlijk, een circulaire economie of kringloopeconomie? Wethouder Both: “Het draait om de grondstoffen. Nu putten we de aarde uit. We leven in een consumptiemaatschappij, waardoor grondstoffen steeds schaarser worden. Veel grondstoffen zijn echter prima opnieuw te gebruiken. Dat willen we op gang brengen. In een circulaire economie heb je geen reststoffen, geen afval, want dat is grondstof die je weer kunt gebruiken.”

De gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland zetten de eerste stappen op weg naar de circulaire economie, als voortrekker en verbinder. “Het is de bedoeling om mensen bij elkaar te brengen en kennis, netwerken en inspiratie te delen. Inwoners, bedrijven en scholen kunnen actief meedenken om het eiland voor te bereiden op een duurzame, circulaire toekomst”, aldus de wethouder

In gesprek

In feite zijn de eerste stappen richting een circulaire economie al gezet. “We zijn al met brancheorganisaties en ondernemers in gesprek over dit onderwerp. Met de bouwwereld gaan we een symposium over circulair bouwen organiseren. Op de Beroepscampus is een programma circulariteit opgezet. Dat is heel belangrijk, want zo werk je aan bewustzijn bij de jeugd, de consument van de toekomst, en zo bereid je scholieren voor op de arbeidsmarkt van straks.”

De transitie begint dus niet bij nul. Integendeel, er gebeurt al van alles op Goeree-Overflakkee als het om circulariteit gaat. Behalve de Beroepscampus noemt Tea Both de proeftuin Van Pallandtpolder, waar bermmaaisel wordt omgezet in meststof op het land, en brouwerij Solaes, die straks in een verbouwd monumentaal pand van start gaat waarin veel bestaand materiaal is verwerkt. Ook het realiseren van een circulair ambachtscentrum staat op stapel. Goed voorbeeld doet goed volgen, dat is het idee.

Bouwsector

De gemeente en de provincie zien dat er onder bedrijven veel bereidheid is om actief aan de slag te gaan aan met de circulaire economie. “De contacten tot nu toe zijn louter positief.” De doelstelling is dat in 2030 50 procent van de bedrijven op Goeree-Overflakkee deels een circulaire bedrijfsvoering heeft of circulaire producten maakt.

Speciale aandacht is er voor de bouwsector. Het doel is dat in 2030 50 procent van de bouwprojecten circulair is ontworpen en dat 50 procent van het sloopafval uit de bouw een nieuwe bestemming krijgt. Ook het stimuleren van biobased materialen als grondstof behoort tot de eerste stappen op weg naar ‘geheel circulair’: 30 procent van de grondstoffen zou over acht jaar hernieuwbaar moeten zijn en in de keten blijven.

Tekst: Kees van Rixoort