Sylvia Bolleman, Heleen Vlietland en Piet van den Doel op de beursvloer in aanbouw.
Sylvia Bolleman, Heleen Vlietland en Piet van den Doel op de beursvloer in aanbouw. Foto: Daan Fortuin

Hier krijgen ondernemers en

leerlingen een wow-gevoel

Beroepscampus-Noord komende zomer klaar

Een beursvloer, kantoren voor ondernemers, opleidingslokalen, een Skillslab, een Techlab. Gaat dit over een school? Ja, dit heeft de Beroepscampus-Noord, die nu in aanbouw is, straks allemaal te bieden. “Hier gaat een dynamische omgeving ontstaan”, zegt Piet van den Doel, bestuurslid van de Stichting Beroepscampus-Noord namens de ondernemers, over deze school van de toekomst. “Hier komt een koppeling tussen onderwijs en ondernemers, en dat is heel belangrijk.”

De Beroepscampus-Zuid is al volop in gebruik. Het noordelijk deel van het gebouw is de laatste weken de grond uit geschoten. Begin februari bereikten de bouwers het hoogste punt. Dat punt is een verdieping lager dan de Beroepscampus-Zuid. Verder is het nieuwe bouwdeel een ruw kopie van het gedeelte dat al af is. Exterieur gezien dan…

“Het onderwijs loopt er in de praktijk regelmatig tegenaan dat je in een lokaal niet kunt doen wat je zou willen. Op de beursvloer kan dat straks wel. Daar kunnen ondernemers een presentatie verzorgen, een workshop of een gastles geven. Je kunt er als leerling ondernemers ontmoeten. En ondernemers ontmoeten hier hun toekomstige werknemers”, zegt Heleen Vlietland, docent van de CSG Prins Maurits. Samen met Sylvia Bolleman-van der Vlugt van de RGO vormt ze de werkgroep ‘beursvloer en kantoren’, die de samenwerking tussen onderwijs en ondernemers op de Beroepscampus aan het vormgeven is.

Met je handen werken

De beursvloer verlaagt drempels en is een platform om vmbo- en mbo-leerlingen te laten kennismaken met bedrijven uit de omgeving. Bestuurslid Piet van den Doel: “De beursvloer is een instrument om te laten zien wat voor mogelijkheden er zijn op Goeree-Overflakkee. Dat er veel meer is dan werken achter een beeldscherm, dat je hier ook uitstekend een boterham kunt verdienen door met je handen te werken. Er is grote behoefte aan mensen met een ‘maakberoep’.”

De Beroepscampus zorgt ervoor dat leerlingen dichtbij een beroepsopleiding kunnen volgen. “Als ze naar Rotterdam, Bergen op Zoom of Goes naar school gaan, volgen ze stages bij bedrijven daar en blijven ze ook gemakkelijker daar hangen als ze een baan zoeken. Dan ben je deze mensen kwijt”, zegt Sylvia Bolleman. “Maar hier, op de Beroepscampus, komen leerlingen in aanraking met bedrijven op Goeree-Overflakkee en zien ze dat je in je eigen omgeving ook interessant werk kunt vinden.”

“We hebben hele mooie bedrijven op het eiland, maar dat is niet algemeen bekend”, reageert Van den Doel. Dat gaat dus veranderen als er een beursvloer is. Ondernemers die bijdragen aan het lesprogramma op de Beroepscampus hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van een kantoor in hetzelfde gebouw.

Veel interesse

“Ondernemers kijken vooruit en willen graag hun bedrijf laten zien om in de toekomst voldoende goed gekwalificeerd personeel te hebben”, aldus Piet van den Doel. “Bedrijven kunnen hier bijvoorbeeld vergaderen, cursussen organiseren en teambuilingsopdrachten uitvoeren. Maar een kledingwinkel kan ook een modeshow doen. En een scheepsbouwer kan een motor neerzetten en leerlingen enthousiast maken. De rest van het schip kunnen ze dan bij het bedrijf gaan bekijken.”

Er is veel interesse onder ondernemers om aan te haken én gebruik te maken van de diensten die de Beroepscampus te bieden heeft. Op de beursvloer kunnen bedrijven en instellingen, in overleg met docenten, een deel van het lesprogramma vorm geven door het laten zien of laten beleven van de praktijk. Dit kan onder andere in de vorm van gastlessen, presentaties, workshops, exposities en netwerkbijeenkomsten. Voor bedrijven is dit een mooie manier hun bedrijf te presenteren, maar ook om hun toekomstige medewerkers te motiveren en te enthousiasmeren. De beursvloer is multifunctioneel in te delen, voor kleine gezelschappen tot maximaal 184 bezoekers, met of zonder podium.

Het interieur van de Beroepscampus-Noord is straks uitermate sfeervol en uitnodigend. Het sluit aan bij de omgeving, Goeree-Overflakkee dus, en bij een thema als duurzaamheid. Sylvia Bolleman: “Het wordt heel inspirerend. Vanuit het onderwijs én vanuit het bedrijfsleven wil je hier zijn. Je krijgt er een wow-gevoel: wat gebeurt hier, wat kan dit voor mij betekenen, wat valt hier te ontdekken? Ondernemers krijgen het gevoel: we zijn hier niet op bezoek, maar dit is ook van ons. We werken samen met het onderwijs en we hebben er allebei wat aan.”

Skillslab, Techlab

CuraMare is een goed voorbeeld. De eilandelijke zorgorganisatie gaat in het Skillslab – op de eerste verdieping van de Beroepscampus-Noord – personeel opleiden, bij- en nascholen. Er komt bovendien een duidelijke verbinding met het vmbo-profiel Zorg & Welzijn.

Het Techlab, ook zo’n innovatieve voorziening, sluit straks aan op het al bestaande lokaal voor het profiel Produceren, Installeren & Energie (PIE). Een onderdeel van dit lab is het Huis van de Toekomst, wat architecten en ondernemers nu samen met de school aan het voorbereiden zijn. In dit huis gaan leerlingen straks zelf aan de slag met de nieuwste technische en bouwkundige snufjes. Er is een link met het burgerinitiatief Stad Aardgasvrij, zodat het Huis van de Toekomst ook een kennismaking is met waterstof, een alternatief voor aardgas, en de energietransitie in het algemeen. Ook voor kinderen van de basisschool valt er heel wat te ontdekken, zo is de bedoeling.

“Mooi dat dit allemaal in de buurt is. Kinderen van 15, 16 jaar hoeven niet meer naar de grote stad, maar kunnen lekker op Goeree-Overflakkee blijven”, zegt Heleen Vlietland. “En vaak krijgen ze op het mbo ook nog dezelfde docenten als op het vmbo.” Piet van den Doel: “De Beroepscampus heeft een hele verzameling opleidingen te bieden. Veel meer dan de Tech vroeger.”

Leerlingen kunnen ervan profiteren. En ondernemers ook. Op 22 juli is de geplande oplevering van de Beroepscampus-Noord en met ingang van het nieuwe schooljaar is het gebouw klaar voor gebruik. Van den Doel: “Ik hoop dat de Beroepscampus snel te klein zal zijn…”

Vragen over de mogelijkheden op de beursvloer, in de kantoren of op de Beroepscampus? Neem dan contact kunnen op met Sylvia Bolleman of Heleen Vlietland: blls@rgomiddelharnis.nl, h.vlietland@csgpm.nl.

<kader>

Onderwijsinstellingen op de Beroepscampus:

RGO (vmbo)

CSG Prins Maurits (vmbo)

Albeda College (mbo)

Techniek College Rotterdam (mbo)

Lentiz (mbo)

Bouwmensen (mbo)

CuraMare


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: RGO, Daan Fortuin