Freek de Vreede.
Freek de Vreede. Foto:

Goed personeel zien te behouden

In tijden van personeelsschaarste is het soms flink zoeken naar die ene juiste man of vrouw die deze leemte kan opvullen. Dat is niet altijd even eenvoudig. Met een beetje creativiteit komen ondernemers vaak toch tot een passende oplossing. En dat betekent zeker niet altijd méér personeel aantrekken, maar juist het behoud van goed personeel. En soms ‘simpelweg’ zelf de werkzaamheden opvangen, tot die ene allrounder zich meldt. In Het Gesprek vertellen Freek de Vreede, eigenaar van Bureau de Vreede en Technieksucces, en Caroline van Drenth-Fabert, filiaalleidster Van Dal Mannenmode, over hun bevindingen.

“Ik doe binnen Technieksucces nu alles al twee jaar zelf”, vertelt Freek de Vreede. “Tot die tijd voerden we de werkzaamheden met zijn drieën uit. De één, een student, is gaan werken in de petrochemie en de ander is leraar geworden. Het zou zeker leuk zijn om iemand met dezelfde passie te vinden, daar sta ik absoluut voor open. Dan kunnen we onderling uitwisselen en meer sparren.”

Maekplaats

Het belang daarvan omschrijft Freek als volgt: “Je denkt dat je iets goed doet, maar iemand anders heeft daar wellicht een andere kijk op. Zo iemand tref je, of niet. Ik ben niet actief op zoek, want ik mis het nog niet. Maar wat niet is, kan zeker komen. Zeker als ik straks met Maekplaats kom. Dat is een plek waar jong en oud met enige vorm van techniek bezig zijn, zoals lassen, hout- en metaalbewerking en ook robotica en programmeren.”

In de vorm van een workshop of cursus kan iedereen, van senioren tot immigranten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bij Maekplaats terecht. En dan zijn er volgens Freek zeker mensen nodig. Doel van Maekplaats is techniek zo breed mogelijk in de samenleving te laten landen, gezien de enorme vraag naar personeel in deze sector. En wat werkt dan beter om mensen van 4 tot 80 jaar oud op één plek samen te laten komen om samen de laatste technische snufjes onderling uit te kunnen wisselen?

Mond-tot-mondreclame

Hierdoor kan wellicht meer enthousiasme voor het vaak nog relatief onbekende werkveld ‘de techniek’ ontstaan. Dat enthousiasme heeft Freek al wel weten te bewerkstelligen met Bureau de Vreede, waarmee hij ondersteuning biedt aan middelbare schoolleerlingen in de examenklas en aan leerlingen die bijles in voor hen specifieke vakken nodig hebben. Voor die bijlessen is Freek wel actief op zoek naar personeel dat hierin actieve ondersteuning kan bieden.

“Vooral naar mensen – dat kunnen ook zeker studenten zijn – die op havo 4- en 5- en vwo 5- en 6-niveau bijles kunnen geven, ben ik op zoek. Sommige vakken zijn eenvoudigweg te moeilijk voor mij, zoals wiskunde A en B, scheikunde en economie. Tot havo-niveau lukt het me aardig om daarin bij te staan, op vwo-niveau hang ik niet boven de materie. En dat is wel nodig om goed bijles te kunnen geven. Ik zoek iemand die net als ik allround is en kennis heeft van Engels tot wiskunde. Liefst ook iemand die kan lesgeven aan mensen van 4 tot 80 jaar oud.”

Hoe vind je dergelijk allround personeel? Daar is Freek helder over: “Vooral via social media. En mond-tot-mond reclame. Het is moeilijk iemand te vinden die in dat plaatje past. Lukt dat niet, dan zal ik op zoek moeten gaan naar vakspecifieke mensen en zullen meerdere mensen inzetbaar dienen te zijn.”

Verrijkingsvak

Een mooi project dat via Bureau de Vreede loopt om meer jongeren warm te krijgen voor het vak techniek, is het zogenoemde ‘verrijkingsvak’ voor havo 3-leerlingen. Leerlingen lossen daarbij samen een specifieke vraag van een bedrijf op, zoals het verzorgen van een social media-plan of het ontwerp voor een schoolplein. “Bedrijven hebben daar vaak zelf geen tijd voor. En de betreffende leerlingen krijgen op deze verrijkende manier nog meer kennis mee, die ze later kunnen inzetten en waar vanuit het bedrijfsleven zo’n behoefte aan is.”

Open communicatie

Anders vergaat het filiaalleidster Caroline van Drenth-Fabert, die – na Les Deux onder haar hoede te hebben gehad – alweer negen jaar de scepter zwaait over de vestiging in Middelharnis van Van Dal Mannenmode. “Wij konden ook moeilijk aan personeel komen toen we met Van Dal Mannenmode startten. Uiteraard waren er ook personeelswisselingen in de loop der jaren, onder meer door ziekte. Nu al ruim twee jaar niet, ik ben momenteel dan ook zeer tevreden.”

Caroline mag zich verheugen op een hecht team waarin “iedereen zijn steentje bijdraagt. Daardoor zijn we ook hecht met elkaar. Allerbelangrijkst daarbij is dat we open zijn en open communiceren naar elkaar. En als er iets is, dan zijn we er voor elkaar. Als je er voor mensen bent, zijn er ook geen issues. En mocht dat wel zo zijn, dan praten we die uit. Zo houd je het het langst vol met elkaar.”

De periode in de lockdowns waren wel lastig, onderkent Caroline. “Om toen toch aan het werk te blijven ondanks dat vrijwel alles dicht was, zijn we met enkele teamleden op het hoofdkantoor van Van Dal Mannenmode in Breda gaan helpen. De verkopen via internet stegen immers en daar was ondersteuning bij nodig. Juist in deze tijd groeit de keten goed. Dat is heel fijn, binnenkort komen er weer een aantal filialen bij. Wat dat betreft voel ik me echt ondernemer, het blijft toch best een lastige tijd voor ons. Ik heb respect voor hoe mede-ondernemers het oppakken en daarin dóórgaan.”

Tekst en fotografie: Mirjam van der Boom

Caroline van Drenth.