Afbeelding
Foto: Jaap Peeman

Oogsten uit de natuur

“Het spelletje met de hond, dat is het mooiste wat er is. Samen op het veld, op zoek naar een fazant. Als dat goed gaat, is je hele dag goed”, zegt Jacco van Gurp, die er in zijn vrije tijd graag met het jachtgeweer en de honden op uit gaat. “We schieten alleen de fazantenhanen, niet de hennetjes.”

Van Gurp (42) is in de eerste plaats ondernemer. Hij geeft sinds 2014 leiding aan VGR Food, waar ongeveer veertig medewerkers portieverpakkingen noten, zaden, croutons, pitten, kruiden, rijst, pasta et cetera produceren voor de convenience industrie. De portieverpakkingen zie je bijvoorbeeld bij maaltijdsalades, verspakketten en pizza’s. Ook hamburgergiganten nemen ze af. VGR Food is gevestigd aan de Edison in Middelharnis en levert door heel Europa: van Portugal tot Noorwegen.

Wildrijk

“Hoelang ik al jager ben? O, al heel lang. Vanaf het moment dat ik kon lopen, ging ik al met mijn opa en een oom het veld in. Eerst om te drijven, later met het geweer”, vertelt Van Gurp. “Goeree-Overflakkee is een wildrijk gebied. Er zitten hier veel reeën en ganzen. De haas doet het goed, de eend ook en de fazant komt terug door een ander natuurbeheer. Akkerranden bijvoorbeeld zorgen voor een betere biotoop.”

Jagers schieten niet in het wilde weg. Dat gebeurt op basis van een faunabeheerplan, waaraan de Wildbeheereenheid (WBE) Goeree-Overflakkee uitvoering geeft. Van de WBE, een vereniging, zijn alle actieve jagers binnen het gebied verplicht lid. Het zijn er een kleine driehonderd op het eiland. Jacco van Gurp is hun voorzitter. “We tellen ook wildsoorten en zorgen ervoor dat aangereden wild wordt afgevoerd. Verder registreert de WBE het afschot en overleggen we met terreinbeheerders, de provincie en de gemeente.”

Ganzen zijn er veel te veel. Om de balans terug te brengen, is afschot geoorloofd. En dat geldt ook voor andere soorten. “Jagers oogsten uit de natuur. Ze zorgen ervoor dat er zoveel overblijft, dat je volgend jaar weer kan oogsten. Het is wildbeheer, en als je dat uitlegt, snappen de meeste mensen wel dat jagers zorgen voor verkeersveiligheid, voor een gezonde wildpopulatie en voor het voorkomen van buitenproportionele schade.”

Ontzettend slim

Het jachtseizoen zit er weer op: vanaf 31 januari is het jagen van eenden en fazanten niet toegestaan. De hazenjacht eindigt al op 31 december. Maar de jacht op ganzen en kraaien mag het hele jaar rond. Van Gurp jaagt het liefst op kraaien. Omdat ze zo ontzettend slim zijn. Fazanten jagen, samen met de hond, doet hij ook graag. Evenals zwijnen in Duitsland of gemzen in Oostenrijk.

“Dat is wat zwaarder en uitdagender”, vindt Van Gurp. “Maar wat het jagen altijd mooi maakt is de natuurbeleving. En dat je een bijdrage levert aan de toekomst van de natuur. Het vlees? Ja, daar kan een biefstuk van de beste slager niet aan tippen…”

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Peeman