Van corona- naar fileleed, nee toch?!

Niet weer een stukje over corona hè. Dat was de eerste gedachte die bij mij opkwam toen ik weer even ging zitten voor de column. Er zijn er al zoveel die dit onderwerp aanroeren, en dat nog los van de continue informatiestroom in nieuwsmedia en van de overheid.

Inmiddels hebben we te maken met de omikron-variant, een wel heel besmettelijke soort, maar met een voor de meeste geïnfecteerden relatief mild verloop. De roep om de maatregelen te versoepelen neemt dan ook logischerwijze meer en meer toe.

Wat het uiteindelijk gaat worden is nu, begin februari, nog niet bekend. Door de corona hebben we ons (werkzame) leven behoorlijk aangepast en zijn de werkzaamheden, vooral die waarvoor we niet fysiek op een kantoor o.i.d. behoeven te verschijnen, verschoven naar thuiswerken. Dat is te merken op de wegen, files komen momenteel niet veel voor, of de oorzaak moet een ongeval zijn, of bijzondere weersomstandigheden.

Als de versoepelingen doorgaan en alles weer open gaat, horen ook de kantoren e.d. daarbij. Als ik dan denk aan een Haringvlietbrug die door gebrek aan onderhoud maar beperkte capaciteit heeft, een Heinenoordtunnel die op de schop gaat, en andere infrastructurele kunstwerken die binnen nu en vijf jaar in groot onderhoud gaan, zal het gevolg wel zijn dat de files weer enorm toenemen.

Never waste a good crisis

Churchill heeft eens gezegd: “Never waste a good crisis.” Door de coronacrises leerden velen een thuiswerkplek te creëren en waarderen, ons werkritme aan te passen aan de thuissituatie, waardoor we ook flexibel konden worden in de arbeidstijden. Ik merk dat personeel dat nu door corona besmet in quarantaine moet veelal zonder moeite thuis doorwerkt. Chapeau voor die werknemers.

Werkgevers die huiverig waren het personeel thuis te laten werken, ontdekken dat het personeel prima thuis kan presteren. Daarom wordt het tijd voor een brede heroriëntatie op onze mobiliteitsbehoefte als de zo begeerde versoepelingen een feit zijn. Moeten we iedere dag op kantoor zijn? Moet dat dan altijd op een vast tijdstip in de morgen aanvangen?

Of kunnen we ook meer thuis blijven werken, meer op variabele tijdstippen op kantoor verschijnen en eventueel eerder weggaan om daarna nog wat uren thuis te werken? Als we daarin slagen kan het fileleed in de toekomst wellicht minder omvangrijk zijn dan het was voor de coronacrises en dat zelfs ondanks de hinder die we gaan ondervinden van alle wegwerkzaamheden.

Alvast succes met de overwegingen en goede reis.


Richard den Haan

ondernemer op Goeree-Overflakkee