De tweejarige MKB Deal Digitalisering ging op 28 januari van start met een ‘kick-off’. De mogelijkheid zich in te schrijven voor coaching, webinars of masterclasses en het aanbrengen van ideeën voor een voucher was feestelijk van opzet, maar helaas nog binnen de coronabeperkingen en dus – zoals inmiddels vertrouwd – via Teams.
De tweejarige MKB Deal Digitalisering ging op 28 januari van start met een ‘kick-off’. De mogelijkheid zich in te schrijven voor coaching, webinars of masterclasses en het aanbrengen van ideeën voor een voucher was feestelijk van opzet, maar helaas nog binnen de coronabeperkingen en dus – zoals inmiddels vertrouwd – via Teams. Foto:

Corona als vliegwiel voor IT-boost

Via MKB Deal helpen lokale ondernemers elkaar met digitale vraagstukken

Als kleine(re) ondernemer altijd al iets willen doen om de digitalisering op een hoger plan te tillen, maar het kwam er nooit van, of er was geen geld? De MKB Deal Digitalisering helpt lokale ondernemers de stap te zetten. De overheid betaalt bij een goed idee voor de helft mee en ondernemers coachen elkaar.

Dat computersysteem dat al té lang op halve kracht draait, die administratie die niet je dat is: de drukbezette mkb’er komt er vaak niet aan toe. Laat staan dat hij tijd en energie heeft om na te denken over een goede oplossing voor zijn problemen. Dan is er ook nog de kans op cybercrime en gooide corona de volledige economie op zijn kop. Ondernemers hielden net het hoofd boven water, zagen collega’s omvallen of van fysieke winkel naar webshop overstappen.

“De provincie Zuid-Holland heeft nut en noodzaak van hulp aan de kleinere mkb’er onderkend”, zegt Peter Nagelkerke, projectleider MKB Rotterdam. Met een grote financiële impuls van het Rijk hebben diverse gemeenten eigen lokale of regionale initiatieven ontplooid. Drie regio’s ten zuiden van Rotterdam hebben nu de krachten gebundeld. Samen met de Hoeksche Waard en de vier gemeenten op Voorne-Putten (Nissewaard, Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne) heeft Goeree-Overflakkee de MKB deal Digitalisering afgesloten.

“Behoefte aan digitale innovatie was er altijd al, corona is vervolgens een vliegwiel geweest”, zegt Gert van Nieuwaal van de gemeente Goeree-Overflakkee. “De pandemie heeft geleid tot ontwikkelingen die niet iedere ondernemer kon bijhouden.”

Wat digitalisering betreft, lopen op ‘de eilanden’ groen en rijp dwars door elkaar, weet Yvette Huismans van MKB Rotterdam. “Sommige ondernemers staan nog in de kinderschoenen, andere zijn al heel ver. Wel is duidelijk dat er een must tot innovatie is in alle branches en dat velen hulp nodig hebben. Digitalisering wás al een speerpunt, corona heeft de noodzaak tot innovatie verder benadrukt. We gingen ineens thuiswerken, wat we nog nooit hadden gedaan en iedereen moest ineens een webshop hebben.”

Coaching

In de MKB Deal komt het erop neer dat wie een goed idee heeft – de Kamer van Koophandel ‘jureert’ – de helft van de kosten vergoed kan krijgen. De bijdrage wordt uitbetaald nadat het idee is uitgevoerd. Daarnaast is een coaching-systeem opgezet, waarbij ondernemers zichzelf als coach dan wel als te coachen bedrijf kunnen aanmelden.

“Of een partij geschikt is als coach, bepaalt de gemeente”, aldus Van Nieuwaal. “Vraag en aanbod worden vervolgens op postcode bij elkaar gebracht”, licht Huismans toe. “De coach is iemand die, als je dat wilt, je hand vasthoudt. Of je het coachaanbod aanneemt, bepaal je zelf. De financiële bijdrage loopt uiteen van 50 tot 2000 euro. Wie welk bedrag krijgt, hangt af van de vraag.”


Tekst: Edwin Wendt