Priscilla, Anne-Fleur en Marja Peeman.
Priscilla, Anne-Fleur en Marja Peeman. Foto: Jaap Peeman

Een bedrijf dat voelt als thuis:

‘Er is niets mooiers dan dit’

Drie vrouwen die samen een bedrijf runnen is wellicht geen unicum. Maar als dat bedrijf niet een kapsalon, modezaak of grand café is, maar een Tegelhandel, dan neemt de bijzonderheid flink toe. En helemaal uitzonderlijk is het als die drie vrouwen familie van elkaar zijn. Dit unieke familiebedrijf bestaat. Het is te vinden in Sommelsdijk en het heet Tegelhandel Peeman. Marja Peeman-Heerschap en haar dochters Priscilla en Anne-Fleur Peeman zijn er zes dagen per week te vinden.

GO! komt op een hectisch moment bij Tegelhandel Peeman op bezoek. In het pand aan de Herman de Manstraat 10 is net een forse verbouwing gaande. Aannemingsbedrijf Dorsman uit Ooltgensplaat is er druk mee bezig. Een nieuwe, veel grotere showroom staat in de steigers, onder meer om ruimte te bieden aan de PORCELANOSA-studio en de VT-wonen-collectie. De verbouwing, zo is de bedoeling, levert een pand op dat veel moderner is, zonder dat het persoonlijke en gemoedelijke verloren gaat.

Toch is GO! ook op een heel goed moment op bezoek bij dit familiebedrijf. Tegelhandel Peeman is namelijk al dertig jaar dealer van het toptegelmerk PORCELANOSA. Ongeveer tegelijkertijd viert Marja Peeman haar dertigjarig jubileum in de zaak én bestaat het bedrijf bijna veertig jaar.

In 1983 begon Rien Peeman zijn gelijknamige tegelhandel op de locatie waar de zaak anno 2022 nog altijd te vinden is. Peeman had in zijn werkzame jaren daarvoor al veel vakkennis opgedaan. Hij startte met een bescheiden assortiment aan wand- en vloertegels, niet te vergelijken met het aanbod dat Tegelhandel Peeman nu heeft. Dat bestaat overigens niet alleen uit tegels, maar ook uit onder andere natuursteen, cementdekvloeren, plinten, vloerverwarming en sanitair.

Tot het uiterste

“Ons sterke punt is dat wij alle merken tegels, in alle mogelijke maten en kleuren kunnen leveren. En in alle prijsklassen”, zegt Marja (58), die in 1991 haar echtgenoot Rien ging assisteren in de zaak. “We proberen het altijd zo gunstig mogelijk te maken voor onze klanten, zowel particulieren als aannemers. Tot het uiterste gaan we, al moeten we er twintig of dertig telefoontjes voor plegen. En als iemand na tien jaar nog een extra tegel nodig heeft, dan zál die er komen. Desnoods laten we hem bakken, we laten niemand met een gat in de vloer zitten…”

Zoals Marja, die voorheen bij een bank werkte, in het bedrijf groeide en de kennis en werkwijze van Rien overnam, namen Priscilla en Anne-Fleur er ook min of meer automatisch hun plaats in. Beiden draaiden vanaf hun zestiende volop mee. Voor de 25-jarige Priscilla is dat dus al negen jaar, terwijl de 18-jarige Anne-Fleur ook alweer bijna drie jaar betrokken is bij het bedrijf dat haar vader bijna veertig jaar geleden begon.

Rien zelf is er niet meer. Hij overleed begin 2021 op 66-jarige leeftijd. Het onvoorziene afscheid van hun geliefde echtgenoot en vader was zwaar voor Marja, Priscilla en Anne-Fleur. En dat is het nu, een jaar later, nog steeds. Nu ze Tegelhandel Peeman met z’n drieën voortzetten, in de geest van Rien. Het woord ‘stoppen’ is nooit gevallen. En van ‘doorstarten’ was evenmin sprake. De drie vrouwen zijn ‘gewoon’ doorgegaan, met dezelfde service, in dezelfde sfeer en vanuit dezelfde gedachte.

Altijd heel druk

“Wij zijn op elkaar ingespeeld en vullen elkaar aan als we klanten van A tot Z helpen”, vertellen ze. Toch is er ook een zekere taakverdeling. Alle drie de dames zijn werkzaam in de showroom en hebben een brede tegelkennis. Verder houdt Priscilla zich vooral bezig met de facturatie, de planning en het aansturen van de tegelzetters en de logistiek. De specialiteiten van Anne-Fleur liggen meer op het vlak van design en interieuradvies, de nazorg en de social media. Marja’s expertise bestaat onder meer uit de technische aspecten en het ‘lezen’ van de klant en het ‘vertalen’ van diens wensen.

Anne-Fleur haakte drie jaar geleden aan: “Het is hier altijd heel druk. Bij een ander bedrijf word je rustig ingewerkt, maar hier wordt de praktijk direct toegepast. Je adviseert de klant, maakt een offerte,

behandelt de order, ontvangt een vertegenwoordiger, ruimt het magazijn op, drinkt een kopje koffie met iemand die even langskomt voor een praatje…”

Priscilla zegt : Dit bedrijf voelt voor mij als thuis.” Anne-Fleur: “Ja, dat heb ik ook. En de klanten ook.” Marja: “Elke dag ben ik blij dat ik met mijn dochters weer mag samenwerken, het gemis van Rien is groot, maar we zijn dankbaar dat we het mooie bedrijf en zijn levenswerk mogen voortzetten.”

Geoliede machine

Een huiselijke sfeer komt ook bij andere bedrijven voor. Maar wat maakt Tegelhandel Peeman dan tot een bijzonder familiebedrijf? “Het is een geoliede machine en je leert van elkaar. Je bent collega’s en familie van elkaar. Een groot voordeel dat je elkaar door en door kent. Je geeft elkaar hulp en advies, staat altijd klaar voor de klant om met zijn drietjes als team een mooi eindresultaat te bereiken en de klant een tevreden gevoel te geven.”

Priscilla en Anne-Fleur, in één adem: “Door papa en mama is dit onze passie geworden. Er is niets mooier dan dit, dit voelt als thuis.”


Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Peeman