Afbeelding
Foto: Peter den Ouden Fotografie

Kansen en uitdagingen

Het lijkt erop dat we de coronapandemie voor een belangrijk deel achter ons kunnen laten, maar diverse sectoren zullen de gevolgen nog lang voelen. Echt ondernemerschap is hierbij cruciaal en actueel hierbij is met name het (grote) tekort aan arbeidskrachten. Maar ook digitalisering, verdere verduurzaming, mobiliteit, laten we het thuiswerken achter ons en toenemende cyberrisico’s zijn onderwerpen die aandacht behoeven.

Op ons mooie eiland wonen ca. 50.000 mensen en zijn ruim 4.800 (!) bedrijven geregistreerd. Veel van deze ondernemingen zijn echte familiebedrijven. Naast eigendom bij een of meer familieleden kenmerken deze familiebedrijven zich door stabiliteit, bescheidenheid, samenwerken en het vervullen van een belangrijke maatschappelijke rol. Niet-familiebedrijven zijn vaak gericht op financiële doelstellingen of groei, terwijl bij familiebedrijven continuïteit op lange termijn voorop staat. Daardoor nemen ze ook minder risico’s. Dit blijkt ook wel uit het feit dat er in de coronaperiode weinig bedrijven failliet zijn gegaan op Goeree-Overflakkee. Familiebedrijven hebben een hun eigen dynamiek en dat lezen we terug in dit nummer.

Verder staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur en is het van groot belang wat de partijen ons als ondernemers te bieden hebben. Punten die aandacht behoeven zijn middels een brief aan alle politieke partijen gestuurd door de FOGO, maar hierop is geen enkele reactie ontvangen. Het is daarom zaak met elkaar scherp te zijn op de standpunten en dat de partijen een duidelijke visie hebben op het belang van een goed en gezond bedrijfsleven. Voor dossiers zoals NL Delta, de Haringvlietbrug en de verzanding van de Haringvlietmond hebben we te maken met grote belangen van andere instanties en een sterk bestuur met een wethouder die staat voor het economisch belang van ons eiland is daarom echt cruciaal.

We zitten in een periode van economische groei en dit is ook de verwachting voor 2022. Natuurlijk zijn er altijd uitdagingen, maar een mooi ondernemersjaar ligt voor ons. Een jaar hopelijk zonder beperkingen, waar we elkaar weer fysiek gaan ontmoeten op een van de vele netwerkbijeenkomsten.

Graag zie ik u dan ook op een van deze bijeenkomsten en wens allen veel plezier en inspiratie bij het lezen van deze GO!

Jan de Blok

Voorzitter OVG