(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock).

Pinksteren, het feest van de eerstelingen

MIDDELHARNIS - De wortels van de dag waarop Pinksteren wordt gevierd, liggen in het joodse oogstfeest. Dat werd gevierd ter afsluiting van de gerst- en de tarweoogsten. De opdracht hiervoor werd gegeven door God zelf, zoals we kunnen lezen in Leviticus 23. Op de vijftigste dag, de dag na de zevende sabbat vanaf Pasen, werden er offers gebracht aan God, bestaande uit de 'eerstelingen' van de oogst en van het vee. Daarom werd het feest ook wel 'Feest van de Eerstelingen' of het 'Wekenfeest' genoemd. De Hebreeuwse naam is Sjavoeot.

Door Klazina de Bakker

Later kreeg het oogstfeest een tweede betekenis: het werd ook een feest ter herdenking van de wetgeving, waarbij gevierd werd dat God de tien geboden aan Mozes gaf, vijftig dagen nadat de Israƫlieten door de Rode Zee waren getrokken. In de tijd dat de tempel in Jeruzalem nog bestond, brachten de Israƫlieten daar twee broden van pas geoogste tarwe als beweegoffer aan God: het spijsoffer werd bewogen voor het aangezicht van God. De Joden vieren dit feest nu door hun huizen vrolijk te versieren met bloemen en vruchten. Het feest wordt ook in de synagoge gevierd: de bewaarplaats van de thorarollen en het leesgestoelte worden versierd en de hoofdstukken 19 en 20 uit Exodus, over de wetgeving, worden voorgelezen. Daarnaast worden er ook nog andere passages gelezen.

Bij de uitstorting van de Heilige Geest kreeg Pinksteren een diepere betekenis. Het was tijdens de viering van het Wekenfeest in Jeruzalem dat de Heilige Geest werd uitgestort op de discipelen. Dat gebeurde op de vijftigste dag na Pasen en tien dagen nadat de Heere Jezus terug naar de hemel was gegaan. Christenen noemen het Wekenfeest Pinksteren, afgeleid van het Griekse woord 'pentekostos', dat vijftig betekent. Jezus had Zijn discipelen beloofd de Heilige Geest te sturen om hen te leiden en hen te helpen om Zijn getuigen te zijn. De vele mensen die op die eerste pinksterdag tot geloof kwamen, worden beschouwd als de 'eerstelingen van de oogst', die werden toegevoegd aan de eerste christelijke gemeente. Daarom wordt Pinksteren ook wel de geboorte van de kerk genoemd.