Afbeelding

Voor u gelezen: De acht levenslessen van Clara Klein

Aydin Kelley is een ambitieuze leerling-journalist en werkt bij de plaatselijke krant van Kansas City. Na een misstap in haar werk krijgt ze van de hoofdredacteur de opdracht een in memoriam te schrijven van een stervende vrouw in een hospice.

Daar, in het hospice, maakt ze kennis met de negenenzeventigjarige Clara Klein. Aydin raakt steeds meer onder de indruk van de sprankelende geest van zieke vrouw. (“Hoe naïef was ze geweest om te denken dat de oude vrouw niets waardevols te geven had.”)

In de laatste dagen van het leven van Clara ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen Aydin en Clara. En voor Clara wordt het steeds duidelijker dat niet alleen Aydin een opdracht heeft maar dat zijzelf ook nog een taak heeft. Wat deze opdracht is wordt duidelijk in de loop van het verhaal.

‘De acht levenslessen van Clara Klein’ brengt het verhaal van Clara tot leven in een chronologische vertelling, die afwisseling krijgt door vanuit het hospice terug te blikken op de jaren die achter haar liggen. Aydin gaat met de avontuurlijk ingestelde Clara terug naar haar huwelijk met haar grote liefde John, haar werk in het ziekenhuis en de belangrijke rol die de vrouw speelde bij de hervestiging vanuit kampen van Laotiaanse vluchtelingen na de Vietnamoorlog in Kansas City. Clara en John droomden ervan om na hun huwelijkssluiting in Brazilië het Evangelie te mogen brengen. Maar God besliste anders. John komt kort na hun trouwdag om het leven. Bitterheid over haar lot heeft jaren de overhand maar later krijgt ze een open oog en een warm hart voor de nood van haar naasten. En ze wordt tot zegen voor honderden vluchtelingen uit Zuidoost-Azië en de kinderen die via haar werk in het ziekenhuis op haar pad komen. Ze streed voor hen die niet voor zichzelf konden opkomen en richtte ‘New Life Christian Mission’ op, een christelijke gemeente voor hervestigde Laotiaanse vluchtelingen.

Vaart en inlevingsvermogen

Aydin worstelt met haar eigen problemen en heeft moeite om haar plek te vinden in het leven. Ze ervaart door de gesprekken van Clara dat God hen samen heeft gebracht, en een opdracht voor haar heeft. Clara laat haar zien wat onbaatzuchtige liefde inhoudt. “U zei dat duizendmaal sterven aan jezelf het kenmerk van echte liefde is. Ik snap nu wat u daarmee bedoelde, omdat ik het u heb zien doen.”

‘De acht levenslessen van Clara Klein’ geeft een goed beeld van hospicezorg in de VS en vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van de duizenden vluchtelingen die vanuit Vietnam, Laos en Cambodja na het beëindigen van de Vietnamoorlog in 1975 naar de Verenigde Staten kwamen. Nadat Amerika en zijn bondgenoten in 1975 hun strijdkrachten terugtrokken uit Vietnam volgde een humanitaire crisis voor miljoenen mensen die uit hun huis werden gedreven en hun vaderland moesten ontvluchten. Deze mensen krijgen een gezicht in ‘De acht levenslessen van Clara Klein’. Het verhaal heeft ondanks het zware thema van de naderende dood van Clara een boodschap van hoop. Omdat de dood uiteindelijk niet het laatste woord heeft. Met vaart en inlevingsvermogen stelt de schrijfster in haar debuutroman twee bijzondere vrouwen aan de lezer voor. Met name Clara wordt op een ontroerende wijze geportretteerd.

Een mooie link naar de titel is dat Clara’s achternaam ‘Klein’ is. Zo klein als ze over zichzelf dacht zo groot spreekt ze over haar God. Een opmerking bij dit boek: Amerikaanse humor is in sommige opzichten anders dan de onze. Denk bijvoorbeeld aan een opmerking als een ‘spectaculaire dood’. Dit is iets om rekening mee te houden tijdens het lezen.