Weerwaarschuwing

Over deze column vraag ik mij af of het niet stiekem een weerbericht in plaats van een column is. Of misschien nog beter gezegd: een soort winstwaarschuwing, maar dan voor het weer. Maar ook dat is niet op zijn best gezegd, want dan zou het dus een weerwaarschuwing moeten heten.

Wees niet bang, het wordt niet een waarschuwing in de trant van die overspannen nieuwsberichten die iedere herfst terugkeren en waarboven dan zoiets staat als: KNMI: CODE ROOD - ERGSTE STORM OP 25 OKTOBER OM 17.45 OOIT GEMETEN, waarna dan een uitgebreid verslag volgt van de ene dakpan en de vier boomtakken die op Nederlands grondgebied zijn afgewaaid.

Zo'n bericht wordt het niet. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te melden valt: het is weliswaar nu geen herfst, maar wel voorjaar. 

Het is volgens mij zo dat er ook dit voorjaar (en de meeste voorjaren, hoewel 2020 een uitzondering was) weer door veel mensen gezegd is: “wat is het toch koud/nat, het is voor mijn gevoel nog lang geen voorjaar”, of een soortgelijke uitspraak.

Deze mensen kunnen bij mij rekenen op veel begrip en tot voor kort bevond ik mij zelfs in hun gelederen. Tegelijk viel het mij plots op (dank en lof aan iemand die het tegen me zei hoor, ik heb het niet van mezelf en vandaar ‘plots’) dat mensen dit eigenlijk jaarlijks roepen.

Ik zei het al: 2020 was de gunstige uitzondering. Maar volgens de ‘nog geen voorjaar’ beweerders is 2020 niet de uitzondering maar de regel (of zou het dat horen te zijn). Nou, dat is mooi niet waar. Ik ging er eens op letten en inderdaad: tot ver in mei en soms ook nog tot het begin van juni is het vaak nog vrij kil en nat weer.

Gelukkig maar. Uw verslaggever reed onlangs per trein door Spanje en je wordt er akelig van wat je daar ziet: ook daar was het geen voorjaar, maar dan als het ware in omgekeerde richting. Waar in deze tijd van het jaar de rivieren buiten hun boorden zouden moeten barsten, bruisten er slechts bescheiden stroompjes door akelig droog ogende beddingen. Vlak voordat we er waren, was er net een hittegolf geweest met temperaturen die we in Nederland slechts op de allerwarmste dagen van het jaar halen.

Nu zou er een enorme waarschuwing kunnen volgen over ‘wat doen wij de schepping aan’, maar die conclusie had u zelf hopelijk al getrokken en anders zou u het nu alsnog kunnen doen.

Ten slotte. Het wekelijks weerbericht heeft Eilanden-Nieuws verlaten, maar uw almanak wijkt niet van uw zijde en vertelt het u alvast: reken niet op een warm voorjaar. Dan kon het best eens meevallen, want deze week was het prachtig weer.