Impressies van het tankstation na uitbreiding.
Impressies van het tankstation na uitbreiding.

"Waterstof kan ook lekken en exploderen, maar het risico is kleiner dan bij aardgas"

Vervolg van de voorpagina

De geproduceerde waterstof wordt opgeslagen in een buffersysteem en met behulp van een compressor gecomprimeerd tot 700 bar voor auto's en 350 bar voor vrachtwagens. De waterstof wordt vervolgens via een brandstofdispenser aan de voertuigen bij het tankstation afgegeven. Daarnaast krijgt het station een functie als hub. Zo kan een overschot aan groene waterstof met tubetrailers ook op andere locaties worden ingezet en geleverd aan gebruikers in de chemie en industrie. Greenpoint heeft inmiddels vijf tankstations in Nederland met een vergunning om een waterstofinstallatie te realiseren. Ook deze tankstations worden vanuit de waterstofhub Oude-Tonge bevoorraad.

Veiligheid

Tot zover duidelijk, maar de prangende vraag was: hoe zit het met de veiligheid? Deze vraag werd beantwoord door Joep Coenen, operationeel directeur van Hystream. Dit bedrijf, partner van Greenpoint, is gespecialiseerd in het ontwikkelen van waterstofprojecten en zorgt voor het ontwerp, de constructie en de werking. “Men is vooral bang dat waterstof veel gevaarlijker is dan aardgas”, beaamde hij. “Zoals iedereen weet kan aardgas ook lekken en exploderen. Maar aardgas kennen we en die risico’s hebben we in de loop der tijd geaccepteerd. Waterstof is nieuw, dus onbekend. En ja, waterstof kan ook lekken en exploderen, maar het risico is kleiner. Waterstof is namelijk een licht molecuul (14 keer lichter dan lucht), waardoor het gas snel opstijgt en zich snel verspreid. Waterstof heeft onder normale omstandigheden wel eigenschappen die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Zo is het kleurloos en geurloos en daardoor niet makkelijk waar te nemen. Verder heeft het in vergelijking met aardgas een lagere ontstekingstemperatuur en ruimere explosiegrenzen. Als waterstof reageert met zuurstofgas komt er dus veel energie vrij. Een ander risico is dat waterstof brandt met een nauwelijks zichtbare vlam, wat de bestrijding ervan moeilijker maakt.”

Belangrijk is het dus om bij de bouw te zorgen voor een open structuur, vervolgde Coenen. "Om het risico zoveel mogelijk te verkleinen, wordt de waterstof onder druk opgeslagen in speciale tanks. Voor transport wordt de druk juist verhoogd. Mocht er toch wat gebeuren, dan is er eerder sprake van brand dan van een explosie. Het is immers vrij van lucht. Het tankstation, de opslag en productie, is ontworpen in overleg en volgens de richtlijnen van de veiligheidsregio en de DCMR. De veiligheid is geborgd. Regelmatig zal worden geïnventariseerd of alles nog voldoet aan de wet- en regelgeving.”

Geluidsoverlast

Verder kreeg Coenen nog de vraag wat er gebeurt met het afval en hoe het zit met de geluidsoverlast. “Het afval bestaat enkel uit ingedikt water en dat wordt geloosd in de watergangen”, was zijn antwoord. “Dat kan gewoon, want de vervuiling zit ver onder de maximale grens voor drinkwater. We lozen dus in feite schoon drinkwater.” Wat betreft de geluidsoverlast kon Coenen vermelden dat dit zo’n 70 tot 80 decibel bedraagt. De ventilatoren maken een continue geluid, vergelijkbaar met een compressor. De meeste aanwezigen vonden dat toch nog vrij veel.

Het station is ontworpen door architectenbureau Meijer en Van Eerden. Jaap Meijer toonde impressies van het ontwerp. “De te bebouwen oppervlakte beslaat zo’n 1800 m2. De hoogte wordt ongeveer 4,5 meter. Vergelijkbaar met de huidige luifels boven het tankstation. Verder komen er brandmuren rondom het productie- en opslaggedeelte, alsmede een hekwerk om onbevoegden op afstand te houden, ondergronds leidingwerk en een extra toegang voor als er calamiteiten zijn. Op de foto’s oogt alles nog erg ruimtelijk, maar in de toekomst zal het terrein worden ingepast in de omgeving. Daar worden nog ideeën voor uitgewerkt met veel groen.”

Primeur

Tonnie van Peperstraten hoopt en verwacht dat zijn plannen in de toekomst rendabel worden. “De investeringskosten zijn hoog, maar gezien de ontwikkelingen zal er steeds meer vraag komen naar groene waterstof.” Hij liet tot slot weten dat er definitief afspraken zijn gemaakt om het concept van Greenpoint toe te passen bij het duurzaam veilig maken van de N215. De volledige vergunning is rond en de uitvoerder, Van Maurik, zal gebruik maken van kranen die draaien op lokaal geproduceerde waterstof. Van Peperstraten verwacht dat de productie op gang is als deze werkzaamheden van start gaan.

Planning

Op 1 juni neemt de gemeenteraad een besluit en mocht dat positief zijn, dan zal in juli worden gestart met de civiele werkzaamheden. In het najaar gaat de bouw van start en men verwacht begin november de opening van het tankstation. Hierna zal worden gestart met de bouw van het productiedeel, de elektrolyse. De opening hiervan verwacht men in het eerste kwartaal van 2024.

Afbeelding