Kansen voor zij-instromers in kinderopvang in Rijnmond

REGIO - Werkgevers in de kinderopvang hebben in Rijnmond te maken met een groot tekort aan personeel. De arbeidsmarkt is voor hen zeer krap. In de afgelopen jaren nam het aantal openstaande vacatures voor (pedagogisch) medewerker volgens ramingen van UWV in de regio toe tot 400 eind 2022. Tegelijkertijd daalde het aantal werkzoekenden met een WW-uitkering dat in dat beroep werk zocht tot zo’n 100 personen. De vooruitzichten voor mensen die in de kinderopvang aan de slag willen zijn goed. Dat laat het UWV weten in een nieuwsbericht.

Nicole Kievits, rayonmanager UWV Werkbedrijf Rijnmond: “De branche kinderopvang kampt met grote personeelstekorten, zo ook in Rijnmond. Anders kijken naar werving en selectie helpt om deze tekorten tegen te gaan. UWV denkt mee met werkgevers om, bijvoorbeeld via zij-instroom, herintreding, omscholing, job carving en meer doen met skills, geschikte kandidaten te selecteren. Op deze manier komen ook mensen met een WW-uitkering eerder in aanmerking voor een traject richting pedagogische functies. Dit zijn dan met name individuele maatwerktrajecten, in samenspraak met én werkgever én werkzoekende. Ook participeert UWV in trajecten die bijdragen aan het verkleinen van de tekorten in de kinderopvang. Een voorbeeld hiervan is een traject voor herintreders en zij-instromers.”

De kinderopvang vervult een essentiële rol voor het functioneren en de kwaliteit van de samenleving. Werkgevers in alle sectoren krijgen te maken met een moeizamere vervulling van hun vacatures als kinderopvang onvoldoende beschikbaar is voor huidig en toekomstig personeel. Arbeidspotentieel dat nog aan de kant staat of meer uren wil werken, blijft dan onbenut. Twee derde van de werkgevers in de kinderopvang noemden in een peiling het gebrek aan geschikte kandidaten als één van de belangrijkste oorzaken voor het personeelstekort. Oplossingen om het personeelstekort aan te pakken zijn daarom bevordering van zij-instroom, het terugdringen van verzuim en verloop, het opzetten van combi-banen en het inzetten van stagiaires.

Grote tekorten in kinderopvang

UWV verstrekte eind april 2023 in Rijnmond aan 99 werkzoekende (pedagogisch) medewerkers kinderopvang een WW-uitkering. Medio 2020 werd in het eerste jaar van de coronapandemie aan ruim 244 werkzoekenden zo’n uitkering verstrekt. In de eerste helft van 2021 leidden de derde coronagolf en de lock down opnieuw tot een oplopend aantal werkzoekenden met een WW-uitkering. Het hervatten van het maatschappelijk leven en het economisch herstel zorgden daarna voor een snelle dalende trend. Tegelijkertijd nam het aantal openstaande vacatures voor (pedagogisch) medewerker toe. Van zo’n 100 begin 2020 naar 400 vacatures eind 2022, met als gevolg een zeer krappe arbeidsmarkt.

Meer ouders zullen naar verwachting een beroep doen op de sector als de kabinetsplannen worden doorgevoerd om voor alle werkende ouders de kinderopvang nagenoeg geheel te vergoeden. AFB Research voorspelt voor 2032 op basis van deze plannen een landelijk personeelstekort van 32.500 personen in de kinderopvang. In het RegioPlus-gebied Rijnmond krijgen werkgevers te maken met een verwacht tekort op de arbeidsmarkt van zo’n 2.200 personen.