De schoolbevolking in het jaar 1997.
De schoolbevolking in het jaar 1997.

100 jaar Eben-Haëzerschool Goedereede-Havenhoofd (slot): Volgende maand dankdienst en reünie

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD – Dit jaar viert de Eben-Haëzerschool op Goedereede-Havenhoofd haar honderdjarig bestaan. Met verschillende activiteiten wordt aandacht gegeven aan dit jubileum. De school op het ‘hôôd’ heeft een bijzondere geschiedenis. Daarom in deze krant een korte serie over de historie van de school. Dit is het derde en laatste deel.

Door Adri van der Laan

Zoals we in het vorige artikel werd gemeld kwam heeft meester Snijders een belangrijk aandeel geleverd in de wederopbouw van de school, de Havenhoofdse samenleving en de visserijgemeenschap. Hij ging met pensioen in 1965. Zijn opvolger als hoofd van de school was de heer Zeeman. Samen met meester Van Muijen en enkele anderen gaf hij leiding aan de school. Door allerlei oorzaken was dit geen gelukkige periode, die de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede kwam.
Na het vertrek van Zeeman bleek het niet zo gemakkelijk te zijn om een opvolger te vinden. De functie van bovenmeester werd tijdelijk waargenomen door meester Spuijbroek van de christelijke school in Ouddorp.
Na een tijdje werd een vast hoofd van de school aangesteld in de persoon van meester Van Alphen, even later geassisteerd door meester Van Kooten. Onder deze nieuwe leiding brak een nieuw tijdperk aan voor de Eben-Haëzerschool. Er werden vernieuwingen doorgevoerd en er werd gewerkt aan de hand van projecten. Dit kwam de kwaliteit van het onderwijs van de school ten goede. Deze ‘strenge’ bovenmeester, de heer Van Alphen, bleef niet zo lang op het Havenhoofd. Na vijf jaar vertrok hij naar elders. Hij werd opgevolgd als hoofd door de heer Van Kooten. In zijn plaats kwam de heer Schippers uit het verre Gendt naar Goedereede-Havenhoofd. In de geschiedschrijving van de school wordt deze tijd van verandering gezien als een “welbestede periode, waarin het peil van het onderwijs van de school zodanig verbeterd was, dat met iedere andere school in de gemeente gewedijverd kon worden”.

Toename leerlingen

De kwaliteit van de school leidde ertoe dat meer leerlingen uit Goedereede en zelfs daarbuiten de school op het Havenhoofd aan het Duinroosplein gingen bezoeken. Het vervoer naar de school van de kinderen van buiten het Havenhoofd werd verzorgd door de ouders en later door verschillende schoolbussen, bestuurd door vrijwilligers.
Het gebouw bleek nodig opgeknapt te moeten worden en daarnaast was er behoefte aan uitbreiding, want de school was aan de kleine kant. Uitbreiding van de school was aan het Duinroosplein niet mogelijk, want de kwaliteit van het gebouw was niet optimaal. Daarom nam in 1977 het bestuur het besluit om een nieuwe school aan te vragen. Tegelijk met de aanvraag werd de naam van de school veranderd in ‘Scholen met de Bijbel op het Havenhoofd,’ want men was van plan om ook een kleuterschool aan te vragen.

Acties

Er werden in die tijd verschillende acties gehouden om extra geld bijeen te brengen voor de nieuwe school. Zo werden de Havenhoofdse wandeltochten een begrip. Hiermee werden vele guldens binnengehaald, die later een goede bestemming zouden krijgen.

Er werd vergunning verleend om een nieuwe school te bouwen aan de Blauwe Distelstraat. Hoewel de bouw even werd vertraagd door een onteigeningsprocedure, kon op 3 april 1980 de eerste spa de grond in en half oktober van dat jaar werd de school opgeleverd. De architect was Zeelenberg en de aannemer de firma Osseweijer. De bouw kostte bijna zes en een halve ton aan guldens. De verhuizing van de inventaris werd voor een groot uitgevoerd door het personeel en de leerlingen. Natuurlijk in een heel goede samenwerking.

Zo kon, bijna 30 jaar na opening van de oude school aan het Duinroosplein, op 10 oktober 1980 de school aan de Blauwe Distelstraat worden geopend. Burgemeester Van Velzen verrichtte de opening.

Kleuterschool

Nog niet vermeld in de geschiedenis, is de komst van de kleuterschool op het Havenhoofd. Het was in de tijd dat het kleuter- en lager onderwijs nog niet was geïntegreerd in de ‘basisschool’. Dit zou pas in 1985 plaatsvinden.
Goedereede had al lang een openbare kleuterschool. Een christelijke kleuterschool ontbrak. In Goedereede was een jonge predikant gekomen, ds. R. van Kooten, die het initiatief nam om te komen tot een christelijke kleuterschool. Dit initiatief veroorzaakte nogal wat onrust en verdeeldheid in de Goereese gemeenschap, waarbij zelfs het begrip schoolstrijd weer werd gebruikt. Een stroom van ingezonden brieven in de regionale kranten - waaronder natuurlijk ook Eilanden-Nieuws - volgde. Maar de plannen werden doorgezet en in 1977 werd op het schoolplein aan het Duinroosplein een noodgebouwtje geplaatst, waar de eerste kleuters, onder leiding van juf Aangeenbrug, onderdak vonden. In het begin waren er maar 12 kleuters. Te weinig om officieel erkend te worden. In de beginjaren werd het schooltje ‘Samuël’ gefinancierd door de kerkenraad van de Hervormde Kerk. In 1982 werd de school geïntegreerd met de nieuw gebouwde school aan de Blauwe Distelstraat.

Uiterlijk is er aan het gebouw sinds die tijd niet veel meer veranderd. Maar zoals iedere onderwijsinstelling, heeft ook de Eben-Haëzerschool veel veranderingen ondergaan. Maar de mensen van de school op ’t Hôôd hebben er alles aan gedaan om door de jaren heen de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden, met ‘bidden, werken, samen optrekken en bouwen’, zoals de oprichters van de school honderd jaar geleden voor ogen hadden en in de praktijk hebben gebracht.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van het boekje dat de school bij haar 75-jarig bestaan heeft uitgegeven onder de titel: ‘Liefde, Geduld & Wijsheid - 75 jaar Eben-Haëzer’. Daarnaast zijn er ook foto’s gebruikt uit het archief van Eilanden-Nieuws.

Reünie

Op D.V. zaterdag 10 juni is er van 10.00-14.00 uur een reünie voor alle (oud-)leerlingen, - medewerkers en -betrokkenen. Zondag 4 juni is er ’s middags een dankdienst in de Hervormde Kerk van Goedereede. Aanmelden voor de reünie kan via de website www.cbs-ebenhaezer.nl.

Het houten gebouw van de kleuterschool Samuël kreeg een plaats op het schoolplein.
De eerste steen voor het permanente gebouw van de kleuterschool wordt gelegd.
Soms was het voor de leerlingen mogelijk om van Goedereede naar het Havenhoofd op de schaats te gaan.
De schoolbus werd ingezet om de kinderen uit Goedereede naar school te brengen.
De Havenhoofdse wandeltocht was in die tijd een begrip.