Thomas van Peperstraten staat op het punt om de schuur te dopen.
Thomas van Peperstraten staat op het punt om de schuur te dopen.

Duurzame en circulaire Bewaarschuur van de Toekomst feestelijk geopend

OUDE-TONGE - Duizelingwekkende cijfers zijn het: 30 kilometer aan heipalen gingen de grond in, 6000 kubieke meter beton is er gebruikt, 5000 kubieke meter wateropslag is gecreëerd, 5000 zonnepanelen liggen er op de daken, bij elkaar goed voor 1,75 megawatt…

Door Kees van Rixoort

Cijfers die een indruk geven van de 8400 vierkante meter grote Bewaarschuur van de Toekomst, gerealiseerd door akkerbouwbedrijf Van Peperstraten in Oude-Tonge. Donderdag 11 mei was de feestelijke opening: Thomas van Peperstraten, zoon van de eigenaar, doopte de schuur met een fles champagne. De open dag op vrijdag 12 mei trok veel bezoekers.

‘State of the art’ moest de Bewaarschuur van de Toekomst zijn. Aan die opdracht is zonder meer voldaan. De focus ligt op duurzaamheid en circulariteit. Het energieverbruik is minimaal en het regenwater spoelt niet zomaar weg, maar krijgt een tweede leven. Er zit veel innovatie in de schuur en de gebruikte techniek is zonder uitzondering toekomstgericht.

De eerste ideeën voor de Bewaarschuur van de Toekomst ontstonden tien jaar geleden. In 2019 ging de bouw van start en in 2020 kon Van Peperstraten het eerste bouwdeel in gebruik nemen. Behalve veel opslagcapaciteit, ook te gebruiken door derden, bevat de schuur onder andere ook een wasplaats, een dubbel laaddock, een werkruimte en een weegbrug.

Waterstofbron

Tonnie van Peperstraten: “De bewaarschuur is ook waterstofbron. Van een deel van het regenwater dat we opvangen in de waterkelders onder de loods, maken we waterstof. Als 70 procent van de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet instemt, gaat Stad Aardgasvrij door en produceren wij de waterstof.” Van Peperstraten nam het initiatief voor Greenpoint, duurzame tankstations, en producent van nieuwe brandstoffen.

Opgevangen water is overigens ook te gebruiken voor bijvoorbeeld het reinigen van de machines en als drinkwater.

De klimaatbeheersing in een agrarische bewaarplaats is heel belangrijk – om rot, ziekten, kieming, gewichts- en kwaliteitsverlies te voorkomen –, en die is in deze schuur dan ook optimaal. Dat geldt ook voor de energiebesparing, de isolatie en de ventilatie. De Bewaarschuur van de Toekomst is bovendien uitgerust met een condens-droogsysteem.

Tijdens de opening en de open dag presenteerden ook de partners van Van Peperstraten zich, waaronder de bedrijven die bij de bouw van de Bewaarschuur van de Toekomst betrokken waren: Altez Agrarische Bouw, Omnivent Techniek, ABG Solar en Nelisse Grond- en Infra.

Drukte tijdens de officiële opening.