In de rij voor een vaartocht in Stellendam.
In de rij voor een vaartocht in Stellendam.

KNRM Reddingbootdag trekt veel bezoekers naar Stellendam en Ouddorp

STELLENDAM/OUDDORP - De Reddingbootdag trok afgelopen zaterdag honderden bezoekers naar de twee KNRM-reddingstations op het eiland, in Stellendam en Ouddorp. Op deze zonnige voorjaarsdag met een flinke wind, wilden zeker de donateurs zich het kansje niet laten ontgaan om mee te varen op korte tochtjes vanaf de kade aan de buitenhaven in Stellendam en vanaf het boothuis bij de Ouddorpse haven.

Door Jaap Ruizeveld

Dat alles werd bekeken door ouders, vrienden en passerende belangstellenden. Op beide stations waren er extra activiteiten. Ook kon men genieten van een lekker hapje, koffie en thee en een KNRM-gerelateerd aandenken kopen.

Gelet op de geldende voorschriften, mochten er per reddingboot twaalf passagiers opstappen. Allen uiteraard voorzien van reddingvesten. Op het buitenhaventerrein in Stellendam was het extra druk, omdat gelijktijdig de Chauffeursdag werd georganiseerd. De vrijwilligerskorpsen in beide KNRM-stations spraken van een succesvol evenement. In Stellendam bleef good old Koningin Julia reddingboot dit keer aan de steiger. Maar de Antoinette Valerie Struis werd doorlopend ingezet.

Permanent actief

Eric Rodenhuis is al zo'n twintig jaar beroepsschipper bij het KNRM-station in Stellendam. Hij maakte zaterdag graag even tijd vrij om enthousiast over de inzet van zijn mede-schippers en het team van bemanningsleden te vertellen. "Het is intensief vrijwilligerswerk, waarvoor 27 leden permanent actief zijn, die altijd klaarstaan. Bij een oproepsignaal van de Kustwacht of een 112-melding kan binnen 10 minuten, en soms nog kortere tijd, worden uitgevaren. Niet alleen bestrijken wij het Haringvliet, maar ook en globaal het gebied bij de Tweede Maasvlakte en de Noordzee rond de Kop van Goeree-Overflakkee tot Schouwen-Duiveland. Dit gebeurt natuurlijk in afstemming met onze collega’s van KNRM-station Ouddorp."

Wekelijks oefenen

Het afgelopen jaar verrichtte station Stellendam circa 80 acties, soms bij stormachtige omstandigheden. "Gelukkig waren in deze periode geen dodelijke slachtoffers te betreuren, maar hadden we alleen te maken met dankbare geredde personen." Rodenhuis geeft aan dat er wekelijks geoefend wordt. Omdat de KNRM geen subsidies krijgt, is het belangrijk dat donateurs ons ondersteunen. De beroepsschipper is blij met deze support. Dat geldt zeker ook voor de sponsorbedrijven die bij evenementen, zoals de Reddingbootdag, trouw hun medewerking verlenen: Sperling kibbeling, Farm Frites (patat), Akershoek en Kees Mierop.

Grevelingenmeer en Noordzee

Sfeervol en gezellig was het ook bij het station in Ouddorp. Hier konden donateurs meevaren met de reddingboten Griend en Baron van Lynden over een kort, maar uiterst spectaculair uitgevoerd traject op het Grevelingenmeer bij de Ouddorpse haven. Toeristen maakten hun opwachting in het boothuis, waar de KNRM-vrijwilligers over hun werk vertelden. Daarbij lag het accent vooral op hulp bij wind- en kitesurfen, zeiljachten en kajuitboten. Er was op de kade materieel te bekijken, zoals een supermoderne tractor voor transport, die ingezet wordt vanuit de loods bij de Stoofweg zodra er een oproepsignaal komt. Dankzij de tractor kan men snel richting Noordzee om daar actie te ondernemen. Zoals gemeld, kan dat ook zijn in samenwerking met station Stellendam. Voor kinderen was er bij de haven een springkussen. In het boothuis maakten bezoekers van de gelegenheid een KNRM-aandenken om mee naar huis te nemen. In beide stations, Stellendam en Ouddorp, kon men zich aanmelden als KNRM-donateur.

Reddingboot Grevelingen boothuis aan de Grevelingen binnen.
KNRM-vrijwilligers staan bij de boot klaar voor om bezoekers op te vangen.
Brandstof tanken in Ouddorps boothuis voor nieuwe tochten.