Wandelaars tijdens een eerdere editie van het Pinksterpad. (Foto: archief Eilanden-Nieuws)
Wandelaars tijdens een eerdere editie van het Pinksterpad. (Foto: archief Eilanden-Nieuws)

Twee wandelroutes bij Pinksterpad in Ouddorp

OUDDORP - Op maandag 29 mei wordt op Goeree-Overflakkee voor de elfde keer het Pinksterpad georganiseerd, deze keer in Ouddorp. De wandeling start bij de Gereformeerde Kerk, het eindpunt is de Hervormde Kerk. De deelnemers hebben keuze uit twee routes.

In 2011 ontwikkelde de IZB samen met een aantal samenwerkende kerken op Goeree-Overflakkee voor het eerst het Pinksterpad: op de middag van tweede pinksterdag wandelden de deelnemers van kerk naar kerk. Er deden ongeveer 300 bezoekers mee aan het evenement. Het Pinksterpad trok niet alleen Flakkeeënaars, maar ook mensen van buiten het eiland. Het jaar daarop werd de wandeling opnieuw georganiseerd. Toen deden er 250 mensen mee. Sinds die tijd is het Pinksterpad een jaarlijks evenement, dat niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar ook in andere delen van Nederland wordt georganiseerd.

Hoe het Pinksterpad wordt vormgegeven verschilt per plaats. Soms liggen het begin- en eindpunt op dezelfde locatie, soms worden de deelnemers vanaf de finish teruggebracht naar de kerk waar het evenement startte. Op Goeree-Overflakkee wandelt men van kerk naar kerk.

Het Pinksterpad in Ouddorp start bij de Gereformeerde Kerk. Vanaf 13.00 uur staan daar koffie, thee en limonade klaar. Na een kort welkom wordt 13.30 uur het startsein voor de wandeling gegeven. Er is keus uit twee routes: één van 5 en één van 10 kilometer. De route van 5 kilometer is met name geschikt voor de kinderen, met een tussenstop bij speeltuin De Flipjes. Na een poosje spelen kan er weer verder gewandeld worden naar de Hervormde Kerk in Ouddorp. Voor degenen die 10 kilometer kunnen lopen, is er een mooie route door het waterwingebied en de duinen bij Ouddorp. Onderweg kan nog even de uitkijktoren beklommen worden en kan een blik op de Noordzee worden geworpen.

De deelnemers krijgen onderweg meerdere keren iets ter overweging of ter inspiratie aangeboden; een foto, een gedicht of een spreuk, die aanleiding kan zijn voor een goed gesprek met medewandelaars. Onderweg is een tussenstop, waar de wandelaars een appel en iets te drinken krijgen aangeboden. Ook zijn daar toiletten aanwezig. Na deze pauze kan de wandeling worden vervolgd. Bij het Hervormde Kerk in Ouddorp staat iets te drinken en iets lekkers klaar. Deelname is gratis en iedereen is welkom. De tocht is toegankelijk voor alle leeftijden. Kijk voor meer informatie op www.pinksterpad.nl.

Afbeelding