Dirigent en organist Gerard de Wit en Johanneke de Wit (blokfluit).
Dirigent en organist Gerard de Wit en Johanneke de Wit (blokfluit).

Dutch Barock Vocal Consort presenteert in Dorpskerk Psalmen door de eeuwen

Algemeen

OUDDORP – Op zaterdagavond 27 mei presenteert het Dutch Baroque Vocal Consort, onder leiding van dirigent en organist Gerard de Wit, in de Dorpskerk in de Ring van Ouddorp een uitvoering van ‘Psalmen door de eeuwen.’ Het betreft composities van de 9e tot en met de 18e eeuw.

Wie de Bijbel in het midden openslaat, vindt het boek Psalmen. Zij vormen het hart van de Bijbel. In de tempel en de synagoge klonken Psalmen en nog altijd klinken er Psalmen in kloosters en kerken. Door al de eeuwen heen is op heel uiteenlopende wijze tot op de dag van vandaag de lofzang gaande gehouden. Componisten hebben zich door de teksten en Geneefse melodieën laten inspireren. Het Psalmboek blijft de basis van het kerklied en nodigt ook nu nog uit tot lofprijzing, smeken, danken en gebed.

Samenzang

Met dit programma zet Dutch Baroque de Psalmen in een historisch kader. Dirigent Gerard de Wit heeft een boeiend programma samengesteld vanuit de Middeleeuwen tot en met de Barok. Psalmdichters zoals Datheen, Luther, Lobwasser, Becker, Bourgeois, King James, berijming 1773 passeren de revue met muziek van componisten zoals Walter, non Papa, Boscoop, Goudimel, Sweelinck, van Eijck, van Noordt, Schütz, Purcell, de Wit en Bach. Ook is er samenzang en worden bezoekers begeleid op de manier zoals dat in de 18e eeuw gebruikelijk was.

Dutch Baroque

Dutch Baroque legt zich onder leiding van Gerard de Wit toe op muziek uit de 17e en 18e eeuw. Een vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek door professionele topmusici staat hierbij voorop. De muziek wordt in authentieke staat bekeken en geïnterpreteerd. Welke muziek er ook op de lessenaar staat, de aanpak van Gerard de Wit en zijn aanstekelijke, dynamische presentatie zijn kenmerkend. 

Bekende koorsolisten zoals Johanneke de Wit (blokfluiten), Anna Lachegyi (viola da gamba), Johanna van Rees (sopraan), Sebastiaan van Lingen (countertenor) en Ben Salzmann (tenor) verlenen hun medewerking. Toelichting op de programmaonderdelen verzorgt Arie de Bruin. De entree is gratis, de avond begint om 19.30 uur. Wel wordt bij de uitgang gecollecteerd. Parkeren kan aan de Goudsmiene en bij Dorpstienden (loopafstand naar de kerk: 5 minuten).