Jaap Bakelaar (links) overhandigt het eerste exemplaar aan archivaris Jan Both (Foto: Kees van Rixoort).
Jaap Bakelaar (links) overhandigt het eerste exemplaar aan archivaris Jan Both (Foto: Kees van Rixoort).

Jaap Bakelaar maakt serie boekjes over middenstand in Middelharnis van vroeger

Algemeen

MIDDELHARNIS - De Westdijk, de Oostdijk, het Zandpad, de Kaai, het Vingerling, de Voorstraat, de Ring, de Stationsweg, de Hobbemastraat, de Christiaan de Vrieslaan – overal in Middelharnis waren winkels en winkeltjes. Jaap Bakelaar is druk bezig gegevens en foto’s te verzamelen om alles vast te leggen in een serie boekjes. Het eerste boekje, over een gedeelte van de Westdijk, staat op het punt van verschijnen.

Door Kees van Rixoort

Het boekje heet ‘Een wandeling langs de middenstand van Middelharnis uit vroeger tijden’. Dit eerste deel gaat over de winkels aan de Westdijk, tussen de Kaai en de tabakszaak van Ad en Janneke Visser. Alleen de middenstanders aan de zijde met de even huisnummers zijn door Bakelaar in kaart gebracht: 34 winkels, inclusief wisselingen van nering, vanaf ongeveer 1940. In het volgende deel gaat de wandeling verder langs de oneven huisnummers en de rest van de Westdijk.

Nostalgie

Eerder maakte Jaap Bakelaar, die in zijn werkzame leven zijn geld verdiende bij verpleeghuis De Samaritaan, een serie van zes boekjes over de middenstand van Sommelsdijk. Er zijn er in totaal enkele duizenden van verkocht. “Nostalgie”, zegt de sam..