Alex van Kampen (links) en Gert van Nieuwaal op een toffe plek in Dirksland.
Alex van Kampen (links) en Gert van Nieuwaal op een toffe plek in Dirksland.

De jubileumeditie van TOF-magazine valt binnenkort op iedere deurmat

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hè hè, daar heb je hem… Het kon erg druk zijn in de bibliotheek als er een nieuw TOF-magazine verscheen. Daar en bij andere verspreidpunten moest je zijn als je een gratis exemplaar wilde bemachtigen. En je moest er snel bij zijn, want het populaire blad over alles wat positief is aan Goeree-Overflakkee was doorgaans in no time ‘uitverkocht’. Nu is het anders en hoef je je niet te haasten: begin juni gaat het TOF-magazine door alle eilandelijke brievenbussen. Het is dan ook een jubileumeditie: nummer 10.

Door Kees van Rixoort

Alex van Kampen en Gert van Nieuwaal, twee grondleggers van Trots Op Flakkee, willen er graag over vertellen. Ze hebben wat cliffhangers voorbereid, maar hun enthousiasme is zo groot, dat ze toch een beetje prijsgeven. Terwijl TOF-magazine 10 toch vooral een verrassing moet zijn. Qua inhoud, qua lancering…

“Alle artikelen in de nieuwe ‘uutgave’ hebben een positieve inslag en gaan over bijzondere mensen, talenten en plekken op ons mooie eiland”, licht Alex een klein tipje van de sluier op. Dan weet je nog niet veel, want dat gold voor alle TOF-magazines tot nu toe. Van nummer 1 tot nummer 9,5. “Oké dan”, zegt Gert, “er staan iconen van het eiland in…”

Collectors items

TOF is onafhankelijk, de vrijwilligers verspreiden mooie verhalen over Goeree-Overflakkee. TOF is een community met een magazine en sociale media met niet minder dan 20.000 volgers. “We hebben fans tot in Nieuw-Zeeland en Australië toe.”

“We krijgen regelmatig vragen van mensen die de hele collectie magazines compleet willen hebben. Zo van: editie nummer 7, is die nog op voorraad?”, zegt Alex. “Ik ken iemand die van elk nummer twee exemplaren ophaalt: één om te lezen en één om te bewaren in een speciale doos.” Gert: “Het zijn collectors items, hè. Iets schaars, dat je wil verzamelen. TOF-magazine is een kwaliteitsblad.”

Trots uitdragen

Negen jaar geleden brak het TOF-tijdperk aan. “De grondgedachte is: het mooie en positieve van Goeree-Overflakkee laten zien, onze ingehouden trots laten varen en uitdragen. Daar draait het allemaal om, en daar is veel behoefte aan. Het is de sleutel tot het succes van TOF”, aldus Gert.

Er komt gelijk een mooi voorbeeld op tafel. Om de begroting van TOF-magazine 10 – die door de oplage van bijna 23.000 exemplaren en de huis-aan-huisverspreiding een stuk omvangrijker is – rond te breien, ontketende TOF een actie om extra sponsorgelden los te krijgen. “Dat ging in een tempo… Ongekend”, zeggen Alex en Gert bijna in koor. “Ja, daar kun je inderdaad uit opmaken dat TOF een warm hart toegedragen wordt. Naast sponsors van het eerste uur zijn er ook veel nieuwe. Dat is mooi, want we zijn afhankelijk van sponsors omdat we geen advertentieruimte verkopen. Iedere euro die binnenkomt gaat naar het blad. Het TOF-team verdient er helemaal niets aan, want iedereen zet zich belangeloos in. Aan de andere kant krijg je er toch veel voor terug: waardering die niet in waarde is uit te drukken. Het is tof om bij TOF te horen.”

Stof van TOF

Even was TOF een beetje buiten beeld. Dat had alles te maken met corona. Wat de basis van TOF is, persoonlijke ontmoeting en verbinding, viel plotseling weg. Dat was pittig. Het was in die tijd ook niet gepast om ondernemers te vragen om een bijdrage voor TOF.

Maar inmiddels is het stof van TOF. Een eerste teken was het verschijnen van nummer 9,5, dat TOF kon betalen uit een spaarpotje. En nu verdwijnen de laatste stofdeeltjes en kan het grote publiek uitzien naar TOF-magazine nummer 10. Nou vooruit, toch nog een cliffhanger: bij deze jubileumeditie – net als de vorige nummers uiteraard bijzonder geschikt om te bewaren – zit een uniek officieel Goeree-Overflakkee-document…

Karavaan

Vol verwachting klopt ons hart. De lancering van nummer 10 is op zaterdag 3 juni. Ook daarover willen Alex en Gert niet al te veel kwijt. Hooguit dat TOF zich in een karavaan over het eiland zal verplaatsen om het blad en het ‘unieke officiële Goeree-Overflakkee-document’ te presenteren en de fanatiekste TOF-aanhang de gelegenheid te geven de primeurs te pakken te krijgen. In de week na deze première valt TOF-magazine 10, via het Eilanden-Nieuws, op alle eilandelijke deurmatten.

De energie die dit alles zal losmaken, leidt, als het aan TOF ligt, tot een nieuwe cyclus van magazinelanceringen. De volgende nummers zullen weer in de vertrouwde oplage van 5000 stuks verschijnen, wat het blad een zekere exclusiviteit geeft. Intussen is de grote ambitie om een keer huis-aan-huis te verschijnen, in een oplage van bijna 23.000 exemplaren, een TOF-droom die werkelijkheid gaat worden. En nog vrij snel ook.

Toffe mensen

Het TOF-team, nu bestaande uit ongeveer 25 Goeree-Overflakkee-fans, kan nog best wat verse krachten gebruiken. Alex van Kampen: “Toffe mensen zijn altijd welkom. Wie een positief verhaal heeft over Goeree-Overflakkee, of een bijzondere persoon kent, of een talent, laat het dan weten via ons mailadres.” Mailen kan via www.trotsopflakkee.nl.

Nog even dit...

Dit artikel staat in het Eilanden-Nieuws van vrijdag 19 mei en krijgt u van ons cadeau. Bent u nog geen abonnee en wilt u nooit meer iets missen? Er is al een (digitaal) abonnement beschikbaar vanaf slechts 2,05 euro per maand. Kijk op https://www.eilandennieuws.nl/abonnement of bel naar 0187-745450 en regel het vandaag nog.