Afbeelding
Foto: Jaap Ruizeveld

Rechter grijpt in bij discussie kerkepaden

Algemeen

OUDDORP - In en rond Ouddorp zijn verschillende kerkepaden te vinden. Waar komen zij vandaan en is er een toekomst voor? Een spannende vraag, nu politieke en juridische ontwikkelingen elkaar lijken te doorkruisen. 10 mei jl. heeft de rechtbank Rotterdam een eerder genomen besluit om het Klarenbeeksepad te beƫindigen namelijk nietig verklaard.

Er is niet altijd zoveel discussie geweest over het verdwijnen van de kerkepaden bij Ouddorp. In de jaren vijftig en zestig verdwenen veel paden nogal geruisloos. Het is zelfs gebeurd dat de burgemeester het voornemen om een pad te verwijderen op een onaanzienlijk papiertje in de hoek van een aankondigingenbord plakte. Bij geen bezwaar binnen twee weken zou de onttrekking van het pad aan het openbaar verkeer doorgaan. Niemand lette op (of vond het belangrijk genoeg om het pad te behouden) en alzo geschiedde. 

De oorsprong van de kerkepaden gaat ver terug. Wanneer ze exact zijn ontstaan is niet geheel duidelijk, maar de stichting in de veertiende eeuw van een kerk met toren was waarschijnlijk een bepalende factor in de ontstaansgeschiedenis.