Het bedrijventerrein van Oude-Tonge (Foto: Topview Nederland).
Het bedrijventerrein van Oude-Tonge (Foto: Topview Nederland).

Dorpsraad Oude-Tonge stuurt kritische brief naar gemeente, DCMR en waterschap

OUDE-TONGE - De dorpsraad van Oude-Tonge heeft, naar aanleiding van de rechtszaak over de milieuschade door staalslakken op het bedrijventerrein, een brief vol kritische vragen gestuurd naar de gemeente, milieudienst DCMR en waterschap Hollandse Delta.

De dorpsraad laat in de brief weten "met ontzetting kennis te hebben genomen van de ernstige milieuschade die heeft plaatsgevonden op het perceel van Comgoed, waar al sinds 2019 staalslakken liggen". Men zegt vanaf 2019 tot 2021 al diverse keren haar ongerustheid te hebben geuit. "Staalslakken die elders enorme gezondheidsproblemen opleverden, werden verplaatst naar Oude-Tonge. Dit alleen al was voor ons een zeer onwenselijke situatie. Echter vanuit gemeente en DCMR werd toenmalig aangegeven dat dit hier geen problemen zou geven, omdat alles goed was afgedekt. In het tv-programma ‘De Vuilnisman’ dat in maart 2021 werd uitgezonden, was al te zien dat de slakken niet goed waren afgedekt. Tot onze verbazing lazen we dat zowel DCMR als het Waterschap tot wel zes keer toe hebben geconstateerd dat de staalslakken niet goed waren afgedekt."

De dorpsraad heeft een hele lijst vragen in de bewuste brief gezet. Zo wil men weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat er minimaal zes keer is geconstateerd dat de staalslakken niet goed waren afgedekt en er geen of niet afdoende actie werd ondernomen, "indachtig de kennis en wetenschap over alle gevolgen die dit kan hebben voor mens en milieu". Ook wil de dorpsraad antwoord op de vraag wat er nu ondernomen gaat worden, "alleen een boete lost zeker niets op". 

Andere vragen gaan over de vervuiling (is de sloot nu afgedamd of wordt het water via andere watergangen afgevoerd, liggen die watergangen bij het dorp en zijn die ook vervuild) en de gevolgen voor de gezondheid van mens en natuur (wordt dit water gebruikt om aanliggende percelen te beregenen, liggen die percelen langs wegen waar voetgangers en fietsers gebruik van maken, kan de nevel gevaar opleveren voor de gezondheid en zullen de gewassen -als die door mensen genuttigd worden- gezondheidsproblemen opleveren). "Gezien de gevoeligheid van het onderwerp en de grote risico’s voor de volksgezondheid," verwacht de dorpsraad een snelle reactie, zo besluit men de brief.