Golddigger

We doen '30 seconds', één van de favoriete bordspellen in ons gezin. Het is de bedoeling om binnen dertig seconden vijf begrippen te omschrijven. Hoe meer je er goed hebt, hoe verder je komt op het spelbord. Goed kunnen omschrijven en snel van begrip zijn komen bij dit spel goed van pas. Het is echt niet zo gemakkelijk om een begrip zo te omschrijven dat een medespeler het herkent. Mijn jongste zoon heeft er dan ook niet zoveel mee. Hij zit met de laptop aan de grote tafel, want digitale spelletjes vindt hij veel leuker. Dankzij de koptelefoon hebben we geen last van het gebliep en het muziekje als hij weer eens veel punten gescoord heeft.

Mijn oudste zoon doet wel mee en vormt samen met zijn grote zus een team. Fanatiek als hij is wil hij zoveel mogelijk woorden raden, maar dat valt tot zijn grote frustratie niet altijd mee. Het laatste woord op het kaartje is 'journalist' en volgens de zandloper zitten de dertig seconden er al bijna op. "Het heeft met schrijven te maken", zegt mijn oudste dochter. BJ heeft nog een veel betere hint: "Je moeder is het!" Maar ook dat helpt niet en de zandloper geeft aan dat de tijd om is.

Mijn jongste zoon heeft blijkbaar toch meegeluisterd en denkt het antwoord wel te weten. "Een golddiger!", klinkt het van achter de laptop. Hilariteit alom natuurlijk. "Weet je eigenlijk wel wat dat is?", vraagt mijn oudste dochter. "Ja hoor", zegt mijn jongste zoon, zonder zijn blik van het scherm af te wenden. "Dat is een vrouw die met een rijke man trouwt." Zo, die kan ik in mijn zak steken. "Hij heeft nog gelijk ook", zegt BJ. "We kregen pas verkering toen ik mijn eerste leaseauto van mijn baas had gekregen. Die daarvoor vond je zeker te klein." Dat vooroordeel kan ik echter meteen ontkrachten, omdat mijn verliefdheid zo'n beetje terug gaat tot op de zondagschool. Ik kan het zelfs bewijzen met een bladzij uit een dagboek van weleer, waarop zijn initialen prijken, mét veel hartjes er omheen. Het zit hem niet in auto's of geld en goed. Ik ben dus geen golddigger. Nu nog even aan mijn jongste zoon uitleggen waarom ik écht met zijn vader getrouwd ben.