Afbeelding

'Ledenaantal hervormde gemeente Oude-Tonge vrij stabiel'

OUDE-TONGE - De hervormde gemeente van Oude-Tonge ontstond al in de 16e eeuw en komt samen in een kerkgebouw dat nog ouder is. Met deze rijke historie staat de gemeente volop in het hier en nu, met zowel op zondag als doordeweeks allerlei activiteiten voor jong en oud, en met oog voor de naaste.

Door Klazina de Bakker

Het kerkgebouw van de hervormde gemeente Oude-Tonge aan de Kerkring 1 heeft oude papieren en stond er waarschijnlijk al halverwege de 15e eeuw. Oorspronkelijk was het een kleine kapel, gewijd aan Maria, gebouwd op een terp. De stichting van de huidige kerk door de ambachtsheren van Grijsoord werd in 1499 bevestigd door de bisschop van Utrecht. Na de Reformatie in 1572 werd Johannes Horstius, een voormalig pastoor, in 1576 de eerste protestantse predikant in het kerkje. Het gebouw onderging door de eeuwen heen een aantal flinke veranderingen. In de eerste helft van de zestiende eeuw werd het schip vergroot en uitgebreid met een noordbeuk. Er kwam ook een gedeeltelijk ingebouwde toren. Twee eeuwen later werd aan de zuidzijde van de hoofdbeuk een portaal met een nieuwe ingang gebouwd, tegenover het einde van de Voorstraat.

Seinpost op de toren

Tijdens de Franse overheersing in de tijd van Napoleon werd de kerktoren gebruikt als seinpost. In 1812 werd de originele koepel met de kenmerkende uivormige spits afgebroken. Op de platte toren kwam een telegraafinrichting te staan, waarmee de Franse soldaten elkaar door middel van vuursignalen berichten doorgaven. Door de jaren heen vonden er grotere en kleinere verbouwingen in de kerk plaats. Eén van de grootste restauraties werd uitgevoerd van 1963 tot 1965. Hierbij werd de schade hersteld, die was veroorzaakt door de Watersnoodramp van 1953. De kerk kreeg zowel van buiten als van binnen haar oorspronkelijke aanzien terug, zoals dat was in de achttiende eeuw.

Ledenaantal vrij stabiel

De hervormde gemeente van Oude-Tonge werd gesticht rond het jaar 1575. De gemeente rekent zich tot de modaliteit van de Gereformeerde Bond en is sinds 2004 een hervormde gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Iedere zondag worden er twee kerkdiensten gehouden: ’s morgens om 10.00 uur en ’s avonds om 18.00 uur. De gemeente is op dit moment vacant: ds. Kreuk nam zondag 23 april afscheid.

De gemeente had in maart van dit jaar 433 doopleden en 263 belijdende leden. “Op een gemiddelde zondag bezoeken naar schatting zo’n 100 mensen de dienst”, laat scriba Dirk Bouter weten. “’s Avonds zijn dat er rond de 70. Het ledenaantal lijkt met wat schommelingen vrij stabiel te zijn.” Vergeleken met 2019 is er een lichte daling te zien van 840 naar 832 leden in 2022. “Als er mensen bij komen, is dat vooral door verhuizingen van elders naar Oude-Tonge of door de geboorte van kinderen.” Wat de leeftijden betreft is de groep doopleden en belijdende leden van 50 tot 79 jaar het best vertegenwoordigd, naast een hoog aantal doopleden in de leeftijd van 0 tot 19 jaar.

Activiteiten voor jong en oud

Naast de zondagse kerkdiensten staan er allerlei kerkelijke activiteiten op de agenda. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen op zondagmiddag naar de zondagsschool. Voor de jongeren is er catechisatie. Daarnaast kunnen kinderen en jongeren naar jeugdclubs voor verschillende leeftijden. Voor de oudere jeugd is er de jeugdvereniging, waar ‘God, Goed en Gezellig’ centraal staan. Dat er aandacht voor jongeren is, blijkt ook wel uit de aanwezigheid van jeugdpastoraat, waarbij het jeugdwerkteam in gesprek gaat met tieners en jongeren, in groepjes of individueel.

Bidden en helpen

Ook voor de volwassenen zijn er activiteiten: de mannenvereniging, de vrouwenochtend en de Bijbelkring. Verder zijn er contactmiddagen en open middagen voor ouderen en alleenstaanden. De gemeente heeft ook een eigen bibliotheek, waar men binnen kan lopen voor het lenen van een boek of, op vrijdagmorgen, een kopje koffie. Het gebed heeft een belangrijke plaats in de gemeente. Daarom vindt er iedere eerste woensdagavond van de maand een gebedsbijeenkomst plaats, waarbij ook mensen uit andere kerken zich aansluiten.

Voor de naaste dichtbij en ver weg steunt de hervormde gemeente Oude-Tonge verschillende projecten op het gebied van zending en evangelisatie. Daarnaast wordt er praktische hulp geboden, zoals in het dorp Uzon in Roemenië.

Samenwerking

De hervormde gemeente van Oude-Tonge zoekt regelmatig de verbinding met andere kerkelijke gemeenten. “Er is samenwerking bij de organisatie van het Pinksterpad, een jaarlijkse wandeling op tweede pinksterdag”, vertelt Bouter. “Ook werken we samen met de gereformeerde gemeente en de evangeliegemeente in Oude-Tonge. Denk bijvoorbeeld aan het gezamenlijk verspreiden van een folder rondom Halloween en Kerst. Daarnaast zijn er de gezamenlijke bidstonden.”

Hoe hij de gemeente zou typeren? Dat vindt de scriba lastig. “Je kunt met een paar woorden mensen in een hokje plaatsen en ervoor zorgen dat mensen zich daarin in mindere of meerdere mate wel of juist niet herkennen. Ik wil me daarom houden bij wat de Bijbel zegt: ‘Samen bent u namelijk het lichaam van Christus, en ieder afzonderlijk Zijn leden’, volgens 1 Korinthe 12 vers 27, of ook, naar aanleiding van 1 Korinthe 3: ‘Wij zijn Gods akker en Gods bouwwerk’.”

In de serie 'Een kijkje in de kerk' gaat Eilanden-Nieuws in gesprek met de verschillende kerkelijke gemeenten op Goeree-Overflakkee; een kennismaking met de veelkleurigheid aan kerkelijke achtergronden, hun geschiedenis en hun betekenis in het dagelijks leven.

Afbeelding
Scriba Dirk Bouter