(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Zwemwaterseizoen is weer geopend

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 1 mei startte het zwemwaterseizoen, dat duurt tot 1 oktober. Tijdens het zwemwaterseizoen controleren de zwemwaterinspecteurs van de ODMH de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland op veiligheid, hygiëne en visuele zwemwaterkwaliteit. De actuele informatie is online te vinden via een website en een app. Voor sommige locaties, niet op Goeree-Overflakkee, geldt het hele seizoen een negatief zwemadvies. 

Op de website www.zwemwater.nl staat de actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland. Via een kaartje kan de gebruiker inzoomen op een zwemwaterlocatie. Per locatie is er informatie over de aanwezige voorzieningen (bijvoorbeeld toilet, parkeergelegenheid) bij die locatie en welke maatregelen eventueel gelden. Ook is er voor de smartphone de app 'Zwemwater' te downloaden. Ook daarop is de actuele stand van zaken te vinden. De zwemwatertelefoon Zuid-Holland (0800 9036) is dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur. Gezondheidsklachten kunnen ook gemeld worden via dit nummer. Vragen over de veiligheid, zwemwaterkwaliteit en hygiëne van de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland kunnen ook gesteld worden via zwemwater@odmh.nl. Als de ODMH maatregelen treft worden die getwitterd via @ODMH_Zwemwater. Bij alle officiële zwemwaterlocaties staan blauwe informatieborden.

Permanent negatief zwemadvies

Voor de volgende zwemwaterlocaties geldt gedurende dit zwemseizoen een permanent negatief zwemadvies. Plassen Madestein Zuidzijde in Den Haag; Waterspeelplaats Cronesteyn in Leiden; Waterspeeltuin Tanthof in Delft (voormalige zwemwaterlocatie); Plas Clarabos in Barendrecht (voormalige zwemwaterlocatie); Barendbos in Barendrecht (was een kandidaatlocatie) kan vanwege de waterkwaliteit niet worden aangewezen.

Eén keer per jaar, voor de start van het zwemwaterseizoen, wordt voor iedere officiële zwemwaterlocatie de kwaliteitsklasse van het zwemwater voor het komende jaar bepaald. Die klasse wordt bepaald aan de hand van de uitkomsten van de zwemwateranalyses van de afgelopen vier jaar en kan variëren van uitstekend tot slecht. Dit hangt af van de uitkomst van de analyses. De kwaliteitsklasse zegt iets over de gemiddelde waterkwaliteit van de voorafgaande vier jaar en geeft een indicatie van het gezondheidsrisico voor die locatie.

Zwemmen in rivieren

Zwemmen in de grote rivieren en in kanalen kan levensgevaarlijk zijn vanwege stroming en scheepvaart, het is ook verboden. De ODMH adviseert om uitsluitend in de officiële zwemwaterlocaties te zwemmen omdat alleen deze locaties gecontroleerd worden op veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit.