(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Kansen in techniek en ICT voor vrouwen in Rijnmond

REGIO - UWV verstrekte in Rijnmond met 14.191 WW-uitkeringen in maart 3,4 procent meer uitkeringen. Eén vijfde van deze uitkeringen ging naar werkzoekenden met een technisch of ICT beroep. De arbeidsmarkt voor deze beroepen is zeer krap; maar liefst 70 van deze beroepen typeert UWV als ‘structureel kansrijk’ voor werkzoekenden. Daarom liggen hier kansen voor vrouwen, die nu nog relatief weinig technische beroepen uitoefenen.

"Relatief weinig vrouwen hebben (nu nog) een technisch of ICT beroep", laat het UWV weten. "Door het aandeel van vrouwen in dat arbeidsaanbod te vergroten, kan de krapte worden verminderd. Daarom is het belangrijk dat meisjes tijdens hun schoolcarrière meer met techniek en ICT in aanraking komen. Ook zijn inclusieve werving, een prettige en veilige werkomgeving en een goede werk-privébalans essentieel."

Stijging WW-uitkeringen

UWV verstrekte eind maart 2023 in Rijnmond 14.191 WW-uitkeringen aan werkzoekenden, een stijging van 3,4 procent. UWV keerde 2.837 WW-uitkeringen uit aan werkzoekenden met een technisch beroep en 281 met een ICT beroep. Voor beide beroepsklassen samen is dat 20 procent van het totaal. Het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking) ligt voor Rijnmond met 1,9 procent iets hoger dan voor heel Nederland (1,6 procent).

Grote krapte en kansen voor werkzoekenden in techniek en ICT

Werkgevers die op zoek zijn naar vakgeschoold technisch of ICT personeel hebben moeite met het vervullen van hun vacatures. "Er zijn erg weinig werkzoekenden met recente werkervaring beschikbaar. Deze situatie geldt al enkele jaren voor een aantal beroepen gerelateerd aan de bouw, de industrie, de techniek en de ICT." UWV karakteriseert ze daarom als ‘structureel kansrijk’ voor werkzoekenden. In Rijnmond nemen deze structureel kansrijke bouw, industrie, techniek en ICT beroepen samen twee derde van de 119 beroepen met deze typering voor hun rekening. Eind 2022 stonden, volgens ramingen van UWV, in Rijnmond van de in totaal 13.000 vacatures voor structureel kansrijke beroepen 7.550 vacatures open voor de genoemde segmenten. Met 2.700 en 1.600 vacatures namen Industrie en ICT beroepen daarvan het grootste deel voor hun rekening. Op dat moment (december 2022) telde UWV 785 geregistreerde werkzoekenden zonder dienstverband met een WW-uitkering, waarvan 50 vrouwen, die zo’n beroep voor bouw, industrie, techniek en ICT beroep zochten. Voor hen stonden per segment in de regio de meeste vacatures open voor:

Vrouwen onbenut arbeidspotentieel voor techniek en ICT beroepen

"Het beperkte aantal vrouwen met een technisch of ICT beroep dat UWV als werkzoekende heeft geregistreerd laat tevens zien hoe weinig vrouwen op de arbeidsmarkt actief zijn in dit soort beroepen. In Rijnmond is circa een vijfde van de werkenden met een technisch of ICT beroep vrouw. Gezien de maatschappelijke uitdagingen, zoals de woningbouwopgave, de verduurzaming en de energietransitie is het zaak aanwezig arbeidspotentieel optimaal te benutten. Hetzelfde is nodig om door innovaties bijvoorbeeld arbeidsproductiviteit te verhogen en werkbelasting te verlagen. Vrouwen laten kansen onbenut door voorbij te gaan aan deze werkterreinen. De regering noemt het interesseren van meer vrouwen voor technische en ICT opleidingen en beroepen een manier om de krapte op arbeidsmarkt aan te pakken. ‘Het Techniekpact’ waarin onderwijs, werkgevers- en werknemersorganisaties, regio’s en het Rijk samenwerken zet hier al langer op in", aldus het UWV.

“Om meer vrouwen te laten kiezen voor techniek of ICT, is het goed als meisjes vaker in hun schoolcarrière er mee te maken krijgen en degenen die hen begeleiden en adviseren onbewuste overtuigen over mannen- en vrouwenberoepen overboord zetten. VHTO, het expertisecentrum voor genderdiversiteit in bèta, techniek en IT, adviseert werkgevers die een meer inclusief personeelsbestand willen en nieuw talent willen aanboren om vacatureteksten aansprekender te maken voor vrouwen door de maatschappelijke waarde van het werk en de inzet van sociale vaardigheden te benoemen en ook een vrouw in de selectiecommissie zitting te laten nemen”, zegt Jacqueline Toxopeus, arbeidsmarktadviseur bij UWV in Rijnmond.

Het onderzoek van VHTO laat voor werkgevers zien dat er werk aan de winkel is om vrouwen aan te trekken en te behouden voor de organisatie. Het gaat onder meer om ‘werk anders organiseren’ en ‘binden en boeien’. Op dit moment heeft het overgrote deel van werkenden in techniek en ICT beroepen een voltijdse baan. Een goede balans tussen werk en privé draagt bij aan behoud van vrouwen voor de organisatie. Hetzelfde geldt voor een prettige en veilige werkomgeving en het op waarde schatten van kwaliteit en inbreng door afwezigheid van onterechte aannames op basis van geslacht (gender bias). Meer in het algemeen zijn de 34 oplossingen voor personeelstekorten van UWV van toepassing.