Een foto uit 2021 van het terrein waarop zich de staalslakken bevinden (Foto: archief Eilanden-Nieuws).
Een foto uit 2021 van het terrein waarop zich de staalslakken bevinden (Foto: archief Eilanden-Nieuws).

OM eist een boete van 150.000 euro tegen Comgoed vanwege bodemvervuiling

Algemeen

OUDE TONGE - Het is een nieuw hoofdstuk in de komst van de bioboardfabriek in Oude-Tonge: volgens het Openbaar Ministerie (OM) is eigenaar Comgoed Beheer uit Dirksland verantwoordelijk voor ernstige bodemverontreiniging op het stuk grond waar de fabriek moet verrijzen. Comgoed ontkent ten stelligste. Maar als het aan het OM ligt, moet het bedrijf een forse boete betalen.

Door Persbureau Cerberus

Het OM vindt dat Comgoed onzorgvuldig is omgegaan met de staalslakken die gebruikt worden voor de grond waarop de bioboardfabriek moet verrijzen. Staalslakken zijn een bijproduct van staalproductie. Dit restmateriaal wordt vaker gebruikt bij bijvoorbeeld de aanleg van wegen. Of, zoals Comgoed het wil gebruiken, als ondergrond bij de bouw van een bedrijfspand. Door staalslakken te gebruiken als ondergrond zouden heiwerkzaamheden niet nodig zijn. 

Staalslakken kunnen echter, wanneer het materiaal in contact komt met regenwater, voor ernstige bodemverontreiniging zorgen. Dat gebeurde meermaals op het stuk grond in Oude-Tonge. Volgens het OM is dat te wijten aan nalatigheid van Comgoed. In afwachting van de bouw van de..