Afbeelding
Foto: Shutterstock

Veel kantoren Goeree-Overflakkee met te laag energielabel

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bijna de helft van de kantoorpanden op Goeree-Overflakkee heeft een te laag energielabel. Dat meldt het AD, dat een en ander heeft opgevraagd bij vastgoedadviesbedrijf CBRE. Vanaf het begin van 2023 moeten alle kantoren namelijk over een energielabel C beschikken.

Formeel is het zo dat eigenaren van kantoren die niet aan de eisen voldoen een boete kunnen krijgen. In de praktijk zal dat wellicht meevallen, omdat nog verschillende processtappen tussen een constatering en het uitschrijven van boetes zitten. Op het eiland Goeree-Overflakkee voldoet nu 44 procent van de kantoorpanden aan de vereiste om minimaal energielabel C te hebben. Gemiddeld genomen is dat landelijk 64 procent. Overigens voldoen ook nog niet alle overheidsgebouwen aan de verplichting. 

Er zijn ook uitzonderingen op de verplichting voor kantoren om een energielabel C te hebben. Zo kan het zijn dat de terugverdientijd meer dan tien jaar is. In dat geval vervalt de verplichting. Dat geldt ook wanner het betreffende pand een Rijksmonument is, kleiner dan honderd vierkante meter of voor minder dan de helft wordt ingezet als kantoorruimte. Het AD meldt dat dit soort kantoren in hun cijfers dan ook niet zijn meegenomen. 

Niet alle kantoren hoeven te voldoen aan de energielabel C verplichting. Wanneer het kantoor zich in een Rijksmonument bevindt, kleiner is dan honderd vierkante meter of voor minder dan vijftig procent wordt gebruikt als kantoor, geldt de verplichting niet. In de cijfers van CBRE zijn deze vierkante meters dan ook niet meegenomen.

Ook als een pand alleen label C kan verwerven door investeringen te doen die een terugverdientijd hebben van meer dan tien jaar, vervalt de verplichting. Een eigenaar moet wel kunnen aantonen dat alle maatregelen zijn genomen met een terugverdientijd van minder dan tien jaar. Op Goeree-Overflakkee geldt dat voor 8 procent van de kantoorruimte.