Meditatie: Vertrouw op God

Lezen: Jesaja 43:1-5

Dit is een kort verhaal over het vertrouwen dat Alexander de Grote had in zijn vriend en arts Philippos. Toen Philippos een geneeskrachtig drankje voor de zieke Alexander had gemengd, werd er een brief in Alexanders handen gedrukt die hem waarschuwde het medicijn niet te drinken, want het zou vergiftigd zijn. Hij hield de brief in de ene hand en de beker in de andere, en in aanwezigheid van zijn vriend en arts dronk hij van de drank. 

Nadat hij de beker had leeggedronken, vroeg hij zijn vriend naar die brief te kijken en zijn vertrouwen in hem te beoordelen. Alexander had onvoorstelbaar veel vertrouwen in zijn vriend, daarover zal geen twijfel bestaan. ‘Zie nu’, zei hij, ‘hoe ik je heb vertrouwd.’ Dit is het vertrouwen dat de gelovige tegenover zijn God moet uitoefenen. De beker is erg bitter en sommigen vertellen ons dat het zo dodelijk en onsmakelijk zal blijken te zijn dat we het nooit zullen overleven. Ongeloof fluistert in ons oor: ‘Uw komende verdrukking zal u verpletteren.’ 

Drink het toch maar, mijn broeders en zusters, en zeg: ‘Als het mij doodt, zal ik toch op Hem vertrouwen.’ Het kan niet zo zijn dat God ontrouw is aan Zijn belofte, of Zijn verbond zal vergeten. Uw beproeving zal ophouden wanneer deze haar hoogtepunt heeft bereikt. Hij zal voor u de duisternis verlichten wanneer het donkerste uur van de nacht aanbreekt.

Deze meditatie is ook gepubliceerd in Zondagen met Spurgeon, Apeldoorn, 2019. ISBN: 978 90 8718 1963