V.l.n.r. Pau Heerschap, Rijk Akershoek en Wilbur Hollaar voor het Ouddorps Raad- en Polderhuis.
V.l.n.r. Pau Heerschap, Rijk Akershoek en Wilbur Hollaar voor het Ouddorps Raad- en Polderhuis. Foto:

Nieuwe gids voegt dertig jaar aan geschiedenis Ouddorp toe

OUDDORP - In dertig jaar tijd kan er veel veranderen, ook in en rondom Ouddorp. Daarom heeft Pau Heerschap de gids ‘Landleven op de Kop’, die in 1992 uitkwam, gedeeltelijk herschreven en actueel gemaakt. Het nieuwe boekje, uitgegeven door Boekhandel Akershoek in Ouddorp, heet ‘Leven op de kop’. De presentatie was vorige week donderdag in het Ouddorps Raad- en Polderhuis.

Door Kees van Rixoort

Pau Heerschap overhandigde het eerste exemplaar aan Wilbur Hollaar, met wie hij ‘Landleven op de Kop’ in 1992 samenstelde. De nieuwe uitgave bevat niet alleen een herschreven inhoud, maar is bovendien uitgevoerd in fullcolour. Ook zijn er aquarellen en pastels, onder andere van akkers met ruiters, van Pau Heerschap toegevoegd.

Vuulten

 De gids bevat een schat aan cultuurhistorische informatie over de kop van het eiland. De boerderijen en kleine boerenbedrijfjes, de zogenoemde ‘spulletjes’, staan erin beschreven, naast de gewassen, de schurvelingen en de haogten. De lezer komt meer te weten over bijvoorbeeld de bloemzaadteelt, die nagenoeg verdwenen is, de landcafeetjes, de molens, de schans, de kerk, het mussengilde en alle ‘vuulten’ die in je tuin of hof welig kunnen tieren als je ze de kans geeft. In het fraai uitgegeven boekje staat ook een lijst met ‘landelijke uitdrukkingen’.

‘Leven op de kop’ is gewoon thuis op de bank door te nemen. Maar het is hoogstwaarschijnlijk voor veel mensen veel boeiender om er met de gids op uit te trekken en Ouddorp en omgeving al fietsend of wandelend te ontdekken. In het boekje is duidelijk aangegeven welke route je daarbij het beste kunt volgen.

Op z’n kop

Medeauteur Wilbur Hollaar ontving het eerste exemplaar van ‘Leven op de kop’ uit handen van Pau Heerschap. Hollaar prees de uitgever, Rijk Akershoek, omdat deze “bijdraagt aan het cultureel erfgoed met zo’n mooi boekje”. “Na ‘Landleven op de Kop’ is er nu ‘Leven op de kop’ en als er over een aantal jaren nog een herdruk komt, kunnen we die ‘Leven op z’n kop’ noemen, want er staan hier allerlei dingen te gebeuren…”

‘Leven op de kop’ is voor 17,95 euro te koop bij de boekhandel.