Afbeelding
Foto:

Eilandmarketing zoekt balans in toerisme

OUDDORP - Eilandmarketing presenteerde woensdagavond in De Houten Kaap in Ouddorp elf speerpunten waarmee de stichting de komende jaren aan de slag gaat. Uiteenlopende onderwerpen op het gebied van recreëren, wonen én werken, toegelicht door directeur Michel de Bruin. Speerpunten die eerder met de gemeenteraad en college werden gedeeld en die dit jaar al handen en voeten krijgen in talrijke uitingen en projecten. Zoals een vacaturesite voor de vele banen op het eiland, een mogelijke eilandpas en cultuuragenda voor inwoners en uiteraard diverse nieuwe initiatieven richting bezoekers. De toeristische sector, waarin jaarlijks rond de 100 miljoen euro wordt gespendeerd, is immers een belangrijke inkomstenbron voor het eiland. 

Door Jaap Ruizeveld

Bestuursvoorzitter Jeroen den Hollander was bijzonder blij met de massale opkomst. Naast de gemeentelijke vertegenwoordiging vanuit het college en ondernemers uit de BIZ-locaties Middelharnis en Ouddorp, waren er uiteraard de leden, samenwerkende bedrijven en organisaties en belangstellenden vanuit diverse dorpen op het eiland. Toch was er ook een verdrietige insteek. Twee markante bestuurders, Kees van der Bok en Jan Lokker, die beiden lange tijd ambitieus hun bijdragen leverden, zijn overleden. In een kort stiltemoment werd aan dit feit aandacht besteed. “Wij zullen hen in dankbaarheid blijvend herinneren”. Jan Peter Robijn, aftredend bestuurslid, werd voor een nieuwe termijn herkozen.

Ledental stijgt

Er werd daarna inzicht gegeven in de organisatievorm VVV/Eilandmarketing Goeree-Overflakkee die voor buitenstaanders ingewikkeld lijkt. De VVV en Eilandmarketing werken in de praktijk als één organisatie samen met inkomsten uit subsidies, leden, co-financiering en verkopen. Hans Santifort besprak de financiële paragraaf. De controle op de rekeningen leverde geen problemen op en de begroting kon worden goedgekeurd. Gemeld werd dat het ledental was gestegen naar 279. Behalve recreatie- en horecaondernemers zijn dit ook bedrijven op het gebied van wonen en werken die zich aansluiten. De basis voor uitvoering van (VVV) informatie en dienstverlening op het gebied van toerisme en de promotieactiviteiten van Eilandmarketing (gericht op recreatie, wonen en werken) is het bekende Blaeuwe Huus in Ouddorp. 

Monitoring bezoekers

Met als leidraad het strategisch plan 2023 – 2026 schetste Michel de Bruin de elf speerpunten van Eilandmarketing. Een belangrijk speerpunt is monitoring van bezoekers. Daarvoor worden verschillende instrumenten ingezet. Eilandmarketing heeft van de afgelopen drie jaar gedetailleerde gegevens over bezoek op het eiland. Zo is er per maand inzicht in het aantal bezoekers, herkomst, welstandsklasse en of het dag- of verblijfstoeristen zijn. Doel van dit continue onderzoek is om een goede balans en spreiding te vinden in het toerisme. Zowel in de seizoenen als over het eiland. Zo is duidelijk dat er in 2022 in de zomermaanden aanzienlijk minder bezoekers waren in het centrum van Ouddorp dan in voorgaande jaren. Een ander speerpunt met betrekking tot bezoek is ‘de waardevolle bezoeker’. Oftewel niet inzetten op kwantiteit en meer, meer, meer maar op kwalitatieve bezoekers die aansluiten bij de leefstijl van bewoners én economisch bijdragen aan het eiland. Doordat Eilandmarketing weet welke bezoekers op het eiland komen, kan dit goed worden gemonitord. Gegevens die ook met de gemeenteraad worden gedeeld. 

Samenwerking op het eiland

In rap tempo voegde Michel de Bruin de onderwerpen aaneen. Samenwerking op en voor het eiland speelt in veel projecten van Eilandmarketing een belangrijke rol. Zo wordt er samengewerkt met een dertigtal recreatie-ondernemers in het kader van de wekelijkse Bezettingsbarometer, wordt er intensief opgetrokken met BIZ Middelharnis en BIZ Ouddorp en is samen met 15 grotere werkgevers waaronder Curamare, Xsarus en Zuidwester in december de vacaturewebsite werkengo.nl gelanceerd. Een website waarop sinds de start zo’n 15.000 pagina’s per maand worden bekeken. Met de nieuwe Eropuit Krant 2023 die deze week huis-aan-huis op het eiland is verspreid, doen 80 ondernemers mee. Om cultuur toegankelijk te maken, start Eilandmarketing dit jaar met een ‘cultuurkalender’. Samen met culturele organisaties wordt deze maandelijks uitgebracht voor de inwoners van het eiland. Tot slot werd door Michel de Bruin gesproken over de mogelijkheid om in samenwerking met ondernemers/bedrijven, een zogenaamde Eilandpas voor bewoners van Goeree-Overflakkee te introduceren. Een kaart die korting geeft op bijvoorbeeld recreatieve en culturele activiteiten. Een eerste positieve reactie kwam al vanuit het Diekhuus in Middelharnis, die het idee, zeker voor jongeren, als aantrekkelijk beoordeelde. De Eilandpas wordt de komende maanden samen met ondernemers, organisaties en inwoners nader onderzocht.