Petra Blokker
Petra Blokker

Ondernemen als de energielasten met 459 procent gestegen zijn

NIEUWE-TONGE - “De coronaperiode was lastig. Maar je wist: dit gaat een keer stoppen.” Toen brak de oorlog in Oekraïne uit en vlogen de prijzen van grondstoffen en energie omhoog. Onduidelijk is hoe lang dat gaat duren – en óf de prijzen weer zullen dalen. Voor ondernemers is dat niet altijd even makkelijk. Petra Blokker van Faunapark Flakkee: “Onze energielasten zijn met 459 procent gestegen!”

Tekst en fotografie: Erwin Guijt

De energiekosten van het park rijzen dus de pan uit. Maar ook de kosten van dierenvoer zijn behoorlijk gestegen. “Een zak voer dat eerst tien euro kostte, kost nu bijvoorbeeld negentien euro. Alternatieven zijn er veelal niet. Je kunt niet tegen je dieren zeggen: vanaf nu krijg je droog brood.” Gelukkig heeft Blokker haar humor nog niet verloren. “En dan zijn er nog de dierenverblijven. Die moeten goed onderhouden worden: ergens een nieuwe balk, daar een nieuw slot, elders een likje verf. Daar heb je bouwmaterialen voor nodig, en die zijn flink duurder geworden. Normaal rekenden we ongeveer 5.000 euro voor een nieuw verblijf. Nu zijn we bezig met een nieuw onderkomen voor de otters. Daarin zijn we nu al over het budget, en er staat nog niks.”

Koppel eekhoorns

“Maar stilstand is achteruitgang. Dus we gaan door met verbouwen, al proberen we niet te veel nieuwe dieren meer te kopen. En rekening te houden met het soort dieren dat we kopen. Er zit nogal een verschil tussen katachtigen, die een paar kilo vlees per dag eten, en een koppel eekhoorns. Daar denken we dus goed over na. In de gemeenschappelijke ruimtes van de dierentuin zetten we de verwarming lager en zijn we zuiniger met de verlichting.”

Maar bij de dieren kan de verwarming niet lager. Met een lach: “Je zou bijna overwegen om in het apenverblijf te gaan zitten in plaats van op de bank in een koud huis. Volgende maand krijgen we zonnepanelen, dus ik hoop dat dat een goede investering wordt.”

De entreeprijzen voor het park moesten noodgedwongen iets omhoog. “En dat voelt krom. Want voor iedereen is het leven duur. Dus dat is eigenlijk nog mijn grootste zorg: blijven mensen nog naar onze dierentuin komen? Want als je moet kiezen tussen boodschappen bij de Albert Heijn en een bezoek aan het Faunapark…”

Beetjes helpen

Er is bovendien veel onzekerheid over hoe lang de hoge prijzen zullen aanhouden. “En in tegenstelling tot de coronaperiode, krijgen we geen subsidie. Helemaal niets.”

In principe is de dierentuin ’s winters dicht, omdat er over het algemeen niet veel bezoekers zijn. “Normaal gaan we ergens eind maart, begin april open. Dit jaar zijn we echter al vanaf zaterdag 18 februari geopend. Over de reden kan ik heel eerlijk zijn: we kunnen het geld goed gebruiken. Alle beetjes helpen.”

“Tijdens het openingsweekend was het druk. Niet superdruk, maar toch. Dat is heel fijn.” En er is meer goed nieuws. “We staan ook weer in de top tien van leukste uitjes in Zuid-Holland, een publieksprijs georganiseerd door de ANWB.” Ze biecht op: “Dat had ik echt even nodig.” Over benodigdheden gesproken, ze kan nog wel een aantal vrijwilligers gebruiken om te helpen in het park. Bijvoorbeeld voor het (ver)bouwen van verblijven.

Nieuwe gasten

Petra Blokker gaat dus niet bij de pakken neerzitten. “Sluiten is geen optie. Wat moet ik dan gaan doen?” Ze lacht even. “We gaan het redden, we werken er allemaal heel hard voor. Alle ondernemers hebben het wel eens moeilijk. We gaan er dit seizoen weer iets moois van maken.”