Afbeelding

“Christus leeft en Hij wil dat wij leven”

Algemeen

De wereld waarin we leven is competitiever, veeleisender en fragmentarischer dan die van pakweg een halve eeuw geleden. Vooral millennials merken dat en lijden eronder. Waar ben je veilig? Waar vind je rust als je je voortdurend moet meten met anderen? Hoe ontsnappen we aan de spiraal van consumeren en produceren? In zijn boek ‘Onrustig is ons hart - aandachtig leven in een veeleisende wereld’ verkent ds. Niek Tramper de status quo van een onbarmhartige wereld. En hij nodigt uit om ertegen op te staan. Om gejaagdheid en perfectiedrang eerlijk onder ogen te zien. Om rust te zoeken voor de ziel, te oefenen in loslaten en in het volgen van Jezus. “Hij leeft en wil dat wij leven.”

Niek Tramper groeide op in een klein Zeeuws dorpje. Te midden van een eeuwenoud landschap, waar de jaargetijden en de kerkklokken het levensritme bepaalden. In enkele decennia heeft hij de samenleving totaal zien veranderen. Wanneer hij naar deze tijd kijkt, betrekt hij daar steeds de wereld van zijn jeugd bij en vergelijkt. Hij zegt te willen waken voor valse nostalgie, maar analyseert intussen vlijmscherp en op een unieke manier de oorzaken van onze postmoderne onrust. Het verleden werkt als contrastvloeistof voor de eenzijdigheden en tekortkomingen van onze eigen tijd.

Hij concludeert -denkend aan zijn vader, die ook op zaterdagmiddag nog volop aan het werk was- al snel dat die onrust niet zit in het aantal uren dat we aan het werk zijn. Het zit veel meer in wat hij ‘de verborgen eisen van deze tijd’ noemt; prestatiedruk, fragmentarisering, digitalisering, materialisme, doorgeslagen efficiëntiedenken. Gaandeweg probeert Tramper te ontdekken wat een levend geloof in Christus voor consequenties heeft voor de situatie waar we als samenleving in terecht zijn gekomen. Uiteindelijk komt hij tot de contouren van een levensstijl die de kwalen van deze tijd tegengaat. 

Het boek is geschreven vanuit het persoonlijk perspectief van iemand die de wereld de afgelopen halve eeuw heeft zien veranderen, zichzelf niet los ziet van die verandering en daar ook open over is. Met andere woorden: Tramper kijkt niet vanaf de maan toe. Tegelijkertijd heeft hij als ‘boomer’ ook millennials (het belangrijkste, maar zeker niet exclusieve beoogd lezerspubliek) laten meelezen. Daardoor is het -vaak bloemrijk gekozen- taalgebruik nooit archaïsch of onnodig zwaar en staat het betoog dicht bij de leefwereld van de gemiddelde lezer.

Een minder sterke kant is de opbouw en structuur van hoofdstukken. Die is niet altijd direct duidelijk. Niettemin is het werk een verademing voor iedereen die zich in de onrust van de tijd herkent en daar vanuit gelovig perspectief mee om wil gaan.

Onrustig is ons hart - aandachtig leven in een veeleisende wereld
Niek Tramper
2022, uitgeverij Groen
176 blz., €16,99