Mark-Jan Koldijk van DWT Groep (links) en Albert van Heinsberg van de CSG Prins Maurits ondertekenen het contract.
Mark-Jan Koldijk van DWT Groep (links) en Albert van Heinsberg van de CSG Prins Maurits ondertekenen het contract.

Betere luchtkwaliteit in CSG Prins Maurits

Algemeen

MIDDELHARNIS – Te warm, te benauwd, te droge lucht… Er waren nogal wat klachten over het binnenklimaat in het schoolgebouw van de CSG Prins Maurits. Maar als het goed is, komt daar eind dit jaar definitief een eind aan. In opdracht van de school gaat installatiebedrijf DWT Groep het ventilatiesysteem flink verbeteren.

Door Kees van Rixoort

“Door covid is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met een regeling (SUVIS) gekomen om de aanpassing van ventilatiesystemen in schoolgebouwen te bekostigen. Dat heeft onze plannen versneld”, zegt Albert van Heinsberg, lid van het college van bestuur van de CSG Prins Maurits. “Het ministerie betaalt 30 procent van de kosten en de gemeente Goeree-Overflakkee en de CSG Prins Maurits dragen ieder 35 procent bij. In totaal gaat het om een investering van afgerond anderhalf miljoen euro, inclusief btw.”

De verwachting is dat het na de aanpassingen van het ventilatiesysteem gedaan is met de klachten. De luchtkwaliteit voldoet dan aan de gestelde eisen van ‘Frisse Scholen’ en de ventilatie is straks bovendien per ruimte te regelen en te monitoren.

Verduurzamen
Tevens maakt de school gebruik van de optie om de ventilatielucht te verwarmen of te koelen met warmtepompen, waardoor de bestaande gasinstallatie niet langer nodig is om de ventilatielucht te verwarmen. Dat past bij de ambitie van de CSG Prins Maurits – en van de gemeente – om het gebouw te verduurzamen. “Als we de dakbedekking gaan vervangen, willen we meteen zonnepanelen plaatsen, zodat we voor een groot gedeelte van het jaar met onze eigen opgewekte energie kunnen ventileren, verwarmen en/of koelen”, geeft Van Heinsberg een doorkijkje naar de toekomst.

DWT Groep, een Zeeuws familiebedrijf, voert de klus uit voor de school in Middelharnis. Vorige week vrijdag tekenden beide partijen het contract. De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. Tijdens de meivakantie, als het gebouw leeg is, voert DWT de meest luidruchtige werkzaamheden uit. “Het streven is om de overlast verder zoveel mogelijk te beperken. De werkzaamheden duren tot december 2023”, aldus Van Heinsberg.

Alle voorbereidingen en de directievoering tijdens de uitvoering van de werkzaamheden zijn in handen van Van der Pijl Advies BV.