(Foto: Freepik)
(Foto: Freepik)

Innoforte onderzoekt duurzame warmtesystemen voor Goeree-Overflakkee

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee heeft onderzoeksbureau Innoforte uit laten zoeken welke manieren van aardgasvrij verwarmen technisch mogelijk zijn voor de huizen en gebouwen op Goeree-Overflakkee. 

Uit de eerste resultaten blijkt dat in sommige dorpskernen een collectief warmtenet technisch haalbaar is en in andere kernen individueel verwarmen de meest voor de hand liggende keuze zou zijn. In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland van het aardgas af zijn. Een grote opgave waar alle gemeenten in Nederland mee bezig zijn. Om dit goed te kunnen doen heeft de gemeente onderzoeksbureau Innoforte een onderzoek uit laten voeren naar de technische mogelijkheden van het aardgasvrij verwarmen van huizen en gebouwen op het eiland.

“Een onderzoek naar wat technisch kan, is belangrijk want een landelijk gebied zoals Goeree-Overflakkee heeft weer andere opties om te verwarmen dan bijvoorbeeld een stad als Rotterdam”, zegt de gemeente Goeree-Overlakkee. “Al eerder is uit onderzoek gebleken dat aardwarmte en restwarmte niet beschikbaar zijn op Goeree-Overflakkee. Het haalbaarheidsonderzoek van Innoforte richt zich daarom nu op andere warmtenet-systemen. Het verschil zit hem in de warmtebron.”

Waar komt de energie vandaan voor het warmtenet?
Innoforte doet onderzoek naar warmtenetten op basis van aquathermie en zonthermie, de opslag van warmte en koude in de bodem en naar biogas als alternatief voor aardgas. Ook keken zij naar hoe groot de vraag naar warmte is in de verschillende dorpskernen, zegt de gemeente. “Hoe dicht liggen de huizen bij elkaar, hoeveel ondergrondse leidingen zijn nodig, hoeveel warmte kunnen de onderzochte bronnen leveren en wat kost een gezamenlijk warmtesysteem gemiddeld per huishouden? Dit laatste overigens nog zonder de kosten van de nodige isolatie. De isolatiekosten hangen sterk af van hoe oud de woning is en het type van de woning.”

Deel van de kernen geschikt voor gezamenlijk warmtenet
Algemeen kan de gemeente uit dit eerste eilandbrede haalbaarheidsonderzoek concluderen dat een deel van de kernen op Goeree-Overflakkee in de toekomst mogelijk geschikt is voor een gezamenlijke warmtenet. Met name de dorpskernen Sommelsdijk, Middelharnis, Ooltgensplaat en Stellendam bieden op technisch gebied mogelijkheden. Welk warmtenet mogelijk is, verschilt weer per kern.

“Omdat dit een technisch haalbaarheidsonderzoek is, worden de resultaten gebruikt in de verdere uitwerking van de klimaatplannen per dorp. Want naast technische haalbaarheid zijn ook andere factoren van belang, zoals het sociale aspect. Wat willen de inwoners zelf? Collectief of liever individueel verwarmen bijvoorbeeld”, aldus de gemeente, die samen met inwoners en organisaties binnen het programma Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee werkt aan de verdere uitwerking van de klimaatplannen per dorp. Lees op klimaatkrachtiggon.nl het onderzoek en de bijbehorende leeswijzer.