Afbeelding

Veel complimenten voor samenstellers ‘Beleidsnota Kunst, Cultuur en Erfgoed’

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraad heeft in haar laatst gehouden vergadering de Beleidsnota Kunst, Cultuur en Erfgoed behandeld en vastgesteld. Veel complimenten uit de raad voor de samenstellers.

Door Adri van der Laan

De gemeente heeft aan de gemeenteraad de Beleidsnota Kunst, Cultuur en Erfgoed voorgelegd. In de meer dan veertig pagina’s tellende nota worden de activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed geïnventariseerd. Hierbij wordt ook de potentie die het aanbod op de samenleving heeft aangegeven. De nota is samengesteld op basis van gesprekken met relevante partners, zoals de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Stichting ZIJN, Muziekgebouw, het Streekmuseum Kunstgebouw. Daarnaast zijn verschillende gesprekken gevoerd met andere betrokkenen waaronder ook jongeren. Toekomstig beleid zal worden ontwikkeld aan de hand van deze nota. De nota werd met veel complimenten ontvangen. De raadsleden stelden wat detailvragen maar waren over het algemeen tevreden met de nota die handvatten gaat bieden voor de toekomst.
Enkele kritiekpunten waren er. Zo vond Jan Zwerus van de Groep Jan Zwerus dat er wel wat meer aandacht voor het commerciële aspect zou mogen zijn in de nota want hij vindt dat er met cultuur best geld verdiend mag worden. Er zouden dan minder subsidies nodig zouden zijn. Verder vindt hij het belangrijker dat kinderen beter werkwoordvervoegingen kunnen worden geleerd op school dan les in poëzie.

Ronald Weydema van de VVD zou graag zien dat de vacature cultureel medewerker zou worden vervuld. Wel had hij een zorgpunt en dat is de vergrijzing in de culturele sector.

Einde aan schrale jaren

Petra ’t Hoen PvdA gaf aan dat deze nota voor de PvdA heel belangrijk is. “We zijn blij dat we de schrale jaren meer achter ons kunnen gaan laten en we kunnen gaan bouwen aan meer cultuur, meer beleving, ontmoeting en kleur op ons mooie eiland”. Wel zou de PvdA graag nog een krachtiger rol voor de gemeente zien weggelegd dan alleen maar faciliteren en steunen. Wel graag aansluitingen bij de behoefte van de jongeren.
CDA-er Tim Jochems riep op om te blijven zoeken naar verbinding en ziet de waarde in van een gezamenlijke activiteitenkalenders.
Peter Kieviet van de SGP pleitte voor een cultuuraanbod voor de volle breedte van de eilandelijke maatschappij. Hij riep op om de eilandelijke musea te ondersteunen en daarnaast vraagt hij ook aandacht voor de ‘zachte kant’: het onderhoud van de historische gebouwen op het eiland.
Van VKGO eveneens complimenten. Cheyenne van Alphen. Zij sprak de hoopt uit dat er ruimte komt voor meer expositieruimtes en nieuwe initiatieven op het gebied van festivals.

Saai eiland

Mayke Wesdorp van TOG. Sprak – jongere - uit eigen ervaring dat ze nooit iets kon vinden wat de jeugd trekt in cultuur. Dat is jammer. Je komt niet in aanraking met andere vormen. Ze noemde Goeree-Overflakkee zelfs een ‘doodsaai eiland voor de jeugd’. “Wij hopen dat deze beleidsnota iets zal veranderen en praat ook met oudere jeugd”. Ook zij vroeg de wethouder om met het idee voor meer festivals aan de slag te gaan.

Complimenten waren er ook van D66 en de ChristenUnie. Bij die complimenten vroeg Mariëlle van den Berg er aandacht voor dat het voor iedereen op het eiland mogelijk moet zijn om deel te nemen aan culturele activiteiten op het eiland.

Afbeelding
Afbeelding